От х:

Днес в x:

Задвижват се процедурите по изграждане на фотоволтаична централа край с. Узунджово

Изображение 1 от 5

    Общинският съвет на Хасково даде на днешното си заседание предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж до 5 години на „Неоват“ АД на фотоволтаична централа, без дружеството да участва на търг или конкурс.

    Бяха заявени намерения за изграждане на съоражения на 16 имота в с. Узунджово и на един в с.Александрово, на обща площ от над 1700 декара.

    На сесията на Общинския съвет представителите на инвеститора -Стефан и Мирослав Димитрови, които заедно с Димчо Георгиев са в борда на директорите на компанията, представиха намеренията за вложение. Те са и част от управлението на най-големия завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ , който се намира в Димитровград.

    По време на дебатите по докладната, внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев, на въпрос от залата, двамата се аргументираха, че са предпочели за изграждането на фотоволтаична централа терени в община Хасково, а не са потърсили такава възможност в община Димитровград, тъй като посочените земи за реализирането на инвестиционните им намерения, се ползват от години от техни близки. Освен това терените са в равнинен релеф, има и удобна пътна инфраструктура.

    „Вярваме, че това са подходящи терени, които в момента сe използват основно за ливади, въпреки, че са със статут на ниви. Имам намерение да се запази възможността те да бъдат използвани при намерения за билкарство и отглеждане на пчелни семейства, животновъдство“, посочи Стефан Димитров.

    Намерението е фотоволтаичната електроцентрала да произвежда годишно над 180 МWh чиста възобновяема енергия. Стефан Димитров обясни, че част от нея ще бъде съхранявана, а друга-ще се запазва за електролизата за производство на т.нар. „зелена енергия“ или водород.

    По време на дебатите стана ясно, че инвестицията ще достигне до около половин милиард лева.

    Имаше и обсъждане на социална мярка за поемане на ангажименти към жителите на село Узунджово, в чието землища ще бъде осъществена по-голямата част от инвестицията. Представителите на дружеството инвеститор обещаха, че ще сътрудничат със селото и са готови на помагат на местната власт и хората там.

    На заседанието се появи и идея гласуването на докладната да бъде отложено за следващата сесия, като фирмата посочи гаранции за източниците на сумата, която има намерение да инвестира. В обсъждането се разбра, че има три парцела от исканата обща площ за инвестицията, които са в категория 6 на земеделските земи и по закон на тях не може да се изграждат фотоволтаици. Три от тях са в землището на с. Узунджово, един се намира на територията на съседното село Александрово.

    Кметът Станислав Дечев посочи, че се радва че инвестиция предизвиква сериозен дебат в общинския съвет. „Основното в този дебат - трябват ли ни и колко са ни необходими инвеститорите на наша територия. Лесно е когато общината трябва да излезе от рамките си на комфорт и започне да тегли кредити. Не е трудно да се съхрани крехкото доверие между община и инвеститор, когато такъв иска да дойде на наша територия, особено в период на инфлация. Общината прави всичко по силите си, за да привлече инвеститори“, каза пред общинските съветници кметът. Като вносител на докладната той предложи трита имота от категория 6 да бъдат извадени от нея. Това пък доведе до момента, че в крайна сметка предварителното съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на фотоволтаична централа беше дадено не за 17, а за 14 имоти, като те остават единствено в землището на село Узунджово.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ис
      Истината
      10 0
      16:12, 25 ное 2022
      Определено до октомври 2023 г., когато ще са следващите кметски избори, ще бъдат скоростно задвижени и реализирани много идеи и процедури.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини