От х:

Днес в x:

Регионалният исторически музей в Перник отбеляза 110 години от основаването на колоездачния спорт в града

На 110 години е колоезденето в Перник, съобщиха от Регионалния исторически музей. По инициатива на миньори-любители колоездачи, притежаващи собствени велосипеди и жители на Пернишката община, и с подкрепата на държавната мина на 29 януари 1912 г. било основано „колоездачно“ дружество Миньор със 70 члена.

Новосформираното колоездачно дружество участва със свои членове в колоездачните роти на българската армия през Балканската война. Велосипедисти от „Миньор“ са се включили и в Първата световна война.

Всяка година в Перник през април тържествено се е откривал колоездачният сезон с провеждането на състезание за „Знамето на Перник“. Победителят е знаменосец за годината, класиралите се на второ и трето място – асистенти. Официалното закриване на колоездачния сезон в Перник е ставало през  септември – на празника на Богородица. През зимните месеци дружеството е изнасяло колоездачни вечеринки при препълнени салони в Минния театър (днес музея) и Минното читалище. В така наречения за колоездачите „мъртъв сезон“ състезателите са се занимавали с тренировки на закрито.

Пернишките колоездачи са едни от най-добрите бегачи в България. Генади Симов е постоянен участник в Националния отбор по колоездене от 1926 г. до 1939 г., взема участие на Олимпиадата през 1936 г. в Берлин. На състезанията на БКС за спечелване знамето на съюза перничани много пъти са били първи. Всяка година на съборите, на които се е давала купата на Н.В. Царя за дисциплина, строй и екипировка, перничани са донасяли приза в Перник – седем пъти. През 1940 г. дружеството е наброявало 320 души.

Спортен клуб по колоездене в Перник сега няма, уточни за БТА Десислава Стойова - главен експерт „Спорт“ в общинската администрация.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини