От х:

Днес в x:

Българските писатели, художници и аниматори Сотир Гелев и Пенко Гелев представят нова книга

Българските писатели, художници и аниматори Сотир Гелев и Пенко Гелев представят нова съвместна книга, наречена "Коледният случай на детектива Филип", съобщават издателите от "Ентусиаст".

По думите им томчето започва с изчезването на стотици котки в града, което си е същинска мистерия. През това време детективът и неговият помощник, кучето Дарвин, скучаят в работния си кабинет. Хули, котката на известната актриса Доли Блу, също е в неизвестност. Силно разтревожена за любимото си животно, дамата наема Филип и Дарвин, които веднага се заемат със случая.

Ситуацията се оказва много по-заплетена от очакваното. Филип, Дарвин и още един техен съучастник (кой е той, предстои да разберете) започват разследване, което ще ги въвлече в опасно приключение. Ще успеят ли да спасят себе си, Коледа, а и целия свят?

Премиерата е на 26 ноември в "Гринуич".

Сотир Гелев и Пенко Гелев са родени в Асеновград. Сотир - през 1960 г., а Пенко - през 1968 г.  И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев. 

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм "Пилето", който участва в "Берлинале", 1984, а същата година печели "Златен гълъб" в Лайпциг. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание "Дъга". Автор е на поредици по книгите на Толкин "Хобитът" и "Властелинът на пръстените".

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. За детския вестник "Венче" пише и рисува комиксите "Вълшебникът от Оз“ и "Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и "Маугли“ по Р. Киплинг. За същия вестник Пенко рисува комикса "Илийчо и Август“ по сценарий на Сотир Гелев.

През 1991 г. двамата създават списанието за комикси "Рикс“, за което Пенко рисува комиксите "Песента на аксолите“ и "Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир рисува комикса "Жмак и тайната на пиргите“. През 1997 г. издават албум с комикса "Маугли“, а година по-късно написват сценария и реализират филма "Магьосници“. През 2000 г. написват сценария и заснемат филма "Колобър“ за БНТ.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца "Приказки за физиката и астрономията“, от който реализират двеста и петдесет епизода. През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала за деца "Добър ден, господин Жасмин“. През този период Пенко създава 22 комикс албума за британското издателство The Salariya Book Housе.  Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми - "Дорога“, "Керата“, "Орбис“, "Вектор и Лектор“, "Имаго“, Противогаз“ и "Лабиринтът“. През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм "Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова, а Сотир създава авторския анимационен филм "Пилета“ (римейк на "Пилето“ от 1982 г.).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание "Дъга“, организират групата "Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума "Над дъгата“. За този албум Сотир създава комикса "Призрак“, а Пенко рисува комикса "Дичо Пъдаря трябва да умре“.

През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект "Приказка за вълшебната флейта“, за работата си по който е отличен с националната награда "Константин Константинов“ в категория "Илюстратор“. През 2013 г. изданието печели годишната награда "Златен лъв“ на асоциация "Българска книга“

Албумът "Аракел“ е изцяло създаден по сценарий на Сотир. Сотир и Пенко са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август. През 2016 г. излиза книгата "Обикновени разговори“ с илюстрации от Пенко Гелев, написана от Сотир Гелев. През 2018 г. излиза книгата на Сотир Гелев "Как Лора се научи да брои до десет“, носител на литературната награда "Перото“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини