От х:

Днес в x:

По проекти на МОН Основното училище в Смилян обогатява средата и възможностите за обучение на учениците си

Основно училище "Св.св. Кирил и Методий" в село Смилян е част от проекта „Равен достъп до училищно образование в условията на криза“, който се реализира в образователните институции на територията на цялата страна от миналата година. Финансирането по проекта от близо 110 милиона лена е осигурено от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., а бенефициент е Министерството на образованието и науката. Благодарение на включването му в проекта Основно училище "Св.св. Кирил и Методий" е получило 16 лаптопа и 5 таблета. Проведени са и обучения на учители, ученици и родители.
Основен обучител е била Юлияна Макакова, която е и старши учител по математика. По думите й, с това е била полезна, че е обучила всички от тях - и ученици, и родители, и учители и след това съвместно са работели, като създали групи в клас руум и обучавали учениците според техните нужди.
"Аз съм учителят, който бе изправен пред няколко предизвикателства при завръщането ми след 4-годишно майчинство. Бях поставена пред предизвикателството да се обучим, така че да можем ние да предоставим на учениците добро обучение в условията на криза, по-точно кризата с Ковид-19, поради който учениците трябваше да се обучават в онлайн среда. Това беше нещо ново и за мен, тъй като не се бях сблъсквала с тези платформи, които бяха нужни за обучаването на учениците. И именно този проект "Равен достъп в условия на кризи" ни послужи аз да се обуча и да мога да представям на учениците това, което им е нужно", казва Анелия Хаджиева.
След това началният учител Анелия Хаджиева обучава първокласник, който заради здравословен проблем остава дълго в къщи. "Ученикът беше много активен в тази дейност пет, родителите ни бяха изключително благодарни, че включихме детето, защото ако той не беше включен в това обучение, щеше да пропусне много материал и всички знаете в първи клас, когато се пропусне материалът, колко трудно става за учениците", допълва Хаджиева.
За Бриана Михайлова - ученичка в 7 клас, онлайн обучението също е било много важно. "През учебната 2020-та-21-ва година ми се наложи в продължение на около 2 месеца да отсъствам от училище поради причината че си счупих крака. Много благодаря на г-жа Юлияна Макакова и г-жа Паликарова, че ми осигуриха знания, без тях аз сега нямаше да имам тези знания. Те ми помогнаха в мой труден момент да наваксам уроците и да съм, да имам равни знания с моите съученици".
"Моите групи бяха четири, съответно от едно или две дечица в прогимназиален етап по български език. Аз съм много доволна и благодарна на този проект, защото нашите ученици, които аз обучавах по проекта бяха по здравословни причини включени. Просто този проект ни помогна да наваксаме тези пропуски и следователно тези наши ученици, смея да твърдя и съм много горда, че завършиха с петици и шестици края на срока и годината", казва Вилдизда Паликарова - учител в прогимназиален етап:
Колективът на Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" изпълнява и други проекти с европейско финансиране осигурено от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.
Ето думите на Лиляна Балийска - директор ОУ "Св.Св. Кирил и Методий": "Нашето училище реализира дейности по всички проекти, по които има възможност и кандидатстваме с проектни предложения и всъщност ние сме едно от училищата, което се класира по всички проекти, по които кандидатства".
По проект "Подкрепа за приобщаващо образование" училището оборудва нова класна стая и успява да назначи логопед, помощник-учител и психолог, които много подпомагат работата на преподавателите с ученици, нуждаещи се от допълнителна подкрепа.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини