От х:

Днес в x:

Янев оглави антикорупционната комисия в НС, ГЕРБ взе енергетиката и отбраната

ГЕРБ ще председателства парламентарните комисии по енергетика, външна политика и отбрана. ДПС взимат екологията, бюджета и вътрешна сигурност. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев оглави антикорупционната парламентарна комисия, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов - Комисията по политиките за българите в чужбина. Засега БСП имат три председателски места, а "Демократична България" и "Български възход" по едно. 

Преди обяд народните представители гласуваха съставите на 18 от 25-те редовни парламентарни комисии, след като вчера успяха да се разберат само за състава на бюджетната комисия. Също така вчера комисиите се увеличиха с една, след като предложението на ГЕРБ за създаването на нова Комисия по конституционни въпроси бе прието. 

Тъй като тази промяна трябва да бъде обнародвана в Държавен вестник, двете нови комисии ще се съставят на по-късен етап. Според източници на OFFNews председател на Комисията по правни въпроси ще бъде Радомир Чолаков (ГЕРБ), а на Комисията по конституционни въпроси - Атанас Славов (ДБ). 

Засега председателските места в комисиите са разпределени по следния начин: първата политическа сила ГЕРБ получава 5 председателски места, "Продължаваме промяната" - 3, ДПС - 3, "Възраждане" - 1, БСП - 3, а "Демократична България" и "Български възход" - по едно председателско място.

Ето и списък на новосъставените комисии: 

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление се състои от 23 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, четирима от ДПС, трима от "Възраждане", по двама от БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Коста Стоянов (Възраждане). Зам.-председатели са Росица Кирова (ГЕРБ), Настимир Ананиев (ПП), Борислав Гуцанов (БСП) и Йордан Иванов (ДБ). 

Комисията по енергетика се състои от 23 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, четирима от ДПС, трима от Възраждане, по двама от БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Делян Добрев от ГЕРБ. Зам.-председатели са Радослав Рибарски (ПП), Рамадан Аталай (ДПС), Драгомир Стойнев (БСП) и Ивайло Мирчев (ДБ). 

Комисията по икономическа политика и иновации се състои от 21 народни представители - шестима от групата на ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от Възраждане, БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Мартин Димитров от ДБ. Зам.-председатели са Александър Иванов (ГЕРБ), Даниел Лорер (ПП), Борис Аладжов (Възраждане) и Петър Кънев (БСП). 

Комисията по външна политика се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане" и БСП, и по един от ДБ и "Български възход". Председател е Екатерина Захариева от ГЕРБ. Зам.-председатели са Венцислава Любенова (ПП), Ангел Георгиев (Възраждане), Деян Дечев (БСП), Виолета Комитова (Възраждане). 

Комисията по въпросите на Европейския съюз се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане" и БСП, и по един от ДБ и "Български възход". Председател е Деница Симеонова от ПП. Зам.-председатели са Томислав Дончев (ГЕРБ), Ализан Яхова (ДПС) и Стоян Таслаков (Възраждане) и Александър Николов (Български възход). 

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения се формира на паритетен принцип - по двама от всяка група. Председателството ще ротира между Даниел Митов (ГЕРБ), Бойко Рашков (ПП), Ахмед Ахмедов (ДПС), Николай Дренчев (Възраждане), Атанас Зафиров (БСП), Атанас Атанасов (ДБ) и лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се състои от 21 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от "Възраждане", БСП и ДБ, един от "Български възход". Председател е Хамид Хамид от ДПС. Зам.-председатели са Маноил Манев (ГЕРБ), Рена Стефанова (ПП), Цвета Рангелова (Възраждане) и Иван Иванов (БСП). 

Комисия по отбрана се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане" и БСП, и по един от ДБ и "Български възход". Председател Христо Гаджев от ГЕРБ. Зам.-председатели са Георги Георгиев (ПП), Джейхан Ибрямов (ДПС), Николай Дренчев (Възраждане).

Комисията по труда, социалната и демографската политика се състои от 21 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от "Възраждане", БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Георги Гьоков от БСП. Зам.-председатели са Деница Сачева (ГЕРБ), Искрен Арабаджиев (ПП), Севим Али (ДПС) и Георги Георгиев (Възраждане). 

Комисията по образованието и науката се състои от 21 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от "Възраждане", БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Красимир Вълчев от ГЕРБ. Зам.-председатели са Николай Денков (ПП), Мукаддес Налбант (ДПС), Ивайло Папов (Възрадане) и Ирена Анастасова (БСП).

Комисията по здравеопазване се състои от 21 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от "Възраждане", БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Антон Тонев от ПП. Зам.-председатели са Костадин Ангелов (ГЕРБ), Джевдет Чакъров (ДПС), Маргарита Генчев (Възраждане) и Александър Симидчиев (ДБ). 

Комисията по околна среда и водите се състои от 21 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от "Възраждане", БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Станислав Анастасов от ДПС. Зам.-председатели са Младен Шишков (ГЕРБ), Татяна Султанова (ПП), Манол Генов (БСП) и Георги Самандов (Български възход). 

Комисията по транспорт и съобщения се състои от 21 народни представители - шестима от ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от "Възраждане", БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Георги Свиленски от БСП. Зам.-председатели са Андрей Рунчев (ГЕРБ), Димитър Недялков (ПП), Павлин Кръстев (ДПС).

Комисията по електронно управление и информационни технологии се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане", БСП, и по един от ДБ и "Български възход". Председател е Калина Константинова от ПП. Зам.-председатели са Георг Георгиев (ГЕРБ), Сезгин Мехмед (ДПС), Борис Аладжов (Възраждане) и Божидар Божанов (ДБ).

Комисията по култура и медии се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане" и БСП, и по един от ДБ и "Български възход". Председател е Иван Ченчев от БСП. Зам.-председатели са Тома Биков (ГЕРБ), Христо Петров "Ицо Хазарта" (ПП), Ерджан Ебатин (ДПС) и Стоян Михалев (ДБ). 

Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане" и БСП, и един от "Български възход". Председател е Анна Александрова от ГЕРБ. Зам.-председатели са Стойо Стойоев (ПП), Искра Михайлова (Възраждане) и Вяра Емилова (БСП).

Комисията по превенция и противодействие на корупцията се състои от 21 народни представители -  шестима от ГЕРБ, петима от ПП, трима от ДПС, по двама от "Възраждане", БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е лидерът на "Български възход" Стефан Янев. Зам.-председатели са Рая Назарян (ГЕРБ), Михал Камбарев (ПП), Ихсан Хаккъ (ДПС) и Смиляна Нитова (БСП).

Комисията по правата на човека и вероизповеданията се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане" и БСП, и един от "Български възход".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов оглави Комисията по политиките за българите извън страната в Народното събрание. За заместник-председатели бяха избрани Илтер Садъков от ГЕРБ-СДС, Инна Иванова от "Продължаваме Промяната", Танер Али от ДПС и Елисавета Белобрадова от "Демократична България".

Цончо Ганев от "Възраждане" беше избран за председател на Комисията по туризъм в парламента. Заместник-председатели са Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, Снежана Апостолова от "Продължаваме Промяната", Небие Кабак от ДПС и Христо Проданов от "БСП за България".

Комисията по политиките за българите извън страната и Комисията по туризъм се състоят от по 17 членове, от които петима от ГЕРБ-СДС, четирима от ПП, по двама от ДПС, " Възраждане" и "БСП за България" и по един от "Демократична България" и от "Български възход".  

Последни ще бъдат гласувани съставите на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите и на Комисията по младежта и спорта. Ръководещият заседанието заместник-председател на парламента Йордан Цонев (ДПС) коментира, че на председателски съвет не е постигнат консенсус за тези комисии и остава залата да реши.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини