От х:

Днес в x:

Получател на 300 кг кетамин изчезна в дън земя

Отдел "Борба с наркотрафика" са проверили 12 бидона с бяло прахообразно вещество на 21.09.2022 г. на летище София. Карго пратката, пристигаща от Индия през Франкфурт, Германия, е с общо тегло 352 кг. Крайният получател е фармацевтична компания от град София, която е собственост на чуждестранен гражданин.

След извършен тест на съдържанието в бидоните се установява, че прахообразното вещество е кетамин. Митничарите спират пратката от направление и я оставят под наблюдението на митнически контрол.

Това е най-голямото количество кетамин, което Агенция "Митници" е задържало досега. Нетното тегло на веществото е 300 кг и е достатъчно за производството на 2 млн. дози на черния пазар.

Съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) са изискани документи за лиценз, разрешително за внос, износ или транзит на кетамина, но те не са предоставени.

Посоченото седалище на фирмата-получател е посетено на 27.09.2022 г. от Агенция "Митници" и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ). Проверяващите установяват, че складовото помещение е необитаемо, а рекламни табели посочват, че се продава. След допълнителна проверка на ИАЛ, се констатира, че на посочения адрес от март 2022 г. се помещава друго дружество.

Случаят е докладван на Софийска градска прокуратура, предвид това, че кетаминът е включен в списък III "Рискови вещества" от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Образувано е досъдебно производство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини