От х:

Днес в x:

Македонското външно осъди остро освиркванията на българския химн преди мача

Македонското външно министерство осъди остро освиркванията, които се чуха по време на българския химн преди мача Северна Македония - България.

Пълната позицията на ведомството:

„Министерството на външните работи осъжда вчерашния израз на език на омразата, който наблюдава по време на футболната среща между отборите на Северна Македония и България. Спортните събития представляват най-висш израз на взаимно уважение и спортен дух. Злоупотребата с тези събития и използването им за разпространяване на омраза и нетолерантност противоречи на основната им идея. В бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на взаимоотношенията помежду си като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко - като добри съседи”.

Мачът с България в Лигата на Нациите, на който Македония бе домакин завърши с резултат 0:1 и предизвика ожесточени коментари в страната:

Най-успешният футболист в кратката история на този спорт в Република Северна Македония Горан Пандев явно не е останал никак доволен от снощния резултат в мача с България в Лигата на Нациите (0:1). Той призова селекционера на тима Благоя Милевски да си мълчи, след като прочете лишените от връзка с реалността изказвания, че отборът върви по прав път.

Реално тимът на бившата югорепублика успя в четирите мача с България и Грузия да отбележи едва един гол. Пандев е сложил три емотикона, призоваващи за мълчание, тишина, поставени над изказването на националния треньор.

Нападателят Люпчо Дориев получи покана за националния отбор на Република Северна Македония след отличните си игри на клубно ниво за Шкендия (Тетово). Снощи той влезе като резерва при поражението с 0:1 от България, но не се започни с нищо друго, освен включването в разправията при смяната на българското крило Радослав Кирилов и блъскането му заедно с други северномакедонци.

Според медиите в югозападната ни съседка, нападателят е изиграл солиден мач, като за малко да стигне и до гол.

"С играч по-малко играхме близо 80 минути и без да си личи разликата, показахме повече от противника. Проблем е, че за втори път получаваме същия гол – пресечена топка, когато изнасяме, контраатака и гол. По това трябва повече да работим, защото е очевидно наша слаба страна. Показахме, че имаме класа да се надиграваме, а тези млади момчета, които са в отбора, в бъдеще ще бъдат още по-добри", каза още водещият играч на сериозния отбор на Шкендия (Тетово).

Друг негов съотборник – Стефан Ашковски, смята оставането на домакините с човек по-малко за несправедливо. И също така Република Северна Македония е заслужавала нещо повече от поражение с 0:1.

"Откакто останахме с човек по-малко на терена, беше по-трудно да се играе. Смятам, че Тодор Тодоровски (футболистът, получил червен картон преди почивката) беше отстранен несправедливо, но това е част от тази игра. Заслужавахме много повече, не само в този мач тук, но и в предишните двубои", каза още бекът на Република Северна Македония.

Отборът от бившата югорепублика завършва турнира Лига на Нациите в група С4 с две победи, само над Гибралтар, едно равенство и три поражения.

Имаше футболна злоба и провокации

Ради Кирилов, който подаде за гола на Кирил Десподов и създаде много проблеми на защитата на домакините, не обърна много внимание на инцидента с него в края на мача.

"Нормална ситуация. Имаше футболна злоба и провокации. Не искам да говоря за политика или нещо извън футбола", каза нападателят.

"Работим като отбор. Важно бе да спазваме тактическата дисциплина и да проявим търпение. Така дойде голът, в края можеше да вкараме и още на контраатаки, не се получи. Тази победа е важна, защото страната ни има нужда от подобни успехи", смята той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини