От х:

Днес в x:

Русия е притисната в ъгъла, планира да анекрсира територии от Украйна чрез референдум, обяви частична военна мобилизация

Русия, която започна да кърви в Украйна, се готви да анексира окупираните украински територии с референдум. Датата е определена в четири региона.
С приключването на седмия месец от необявената война на Русия срещу Украйна, тя започна да изпитва трудности да се противопостави на контраатаките на Украйна подпомогнати от запада. Руската федерация започна да подготвя нов план за "свършен факт", точно както в Крим, след референдумите които ще се се проведат със съмнителна честност и от сега целия свят знае какъв ще е резултата в контролираните с оръжие райони на Украйна ще обяви териториите като част от федерацията. Местните власти, назначени от Москва в окупираните от Русия региони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожи, започнаха да казват в унисон вчера, че "референдумът за присъединяване към Русия трябва да се проведе възможно най-скоро". Руският заместник-секретар на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев вече заяви, че ако Украйна атакува териториите, които ще бъдат анексирани към Русия в резултат на референдума, ще се счита, че атакува Русия. Беше обявено, че референдумът в регионите Херсън, Запореджие, Донецк и Луганск, които Русия контролира военно, ще се проведе между 23 и 27 септември.

СУРОВА РЕАКЦИЯ ОТ КИЕВ

Украйна реагира остро на плана на Русия бързо да обяви окупираните територии за своя територия. Михаил Подоляк, помощник на украинския лидер Володимир Зеленски, заяви, че Русия е приела референдума след анексирането на Крим през 2014 г., добавяйки: "Опитът на Русия да преглътне временно окупираните украински територии чрез референдум е неприемлив нито от Украйна, нито от световната общност и международното право. "Ако Кремъл разглежда плановете за референдума като лекарство за прекратяване на войната, това е дълбоко погрешно." Има и изявления от САЩ, Франция, Германия и НАТО, че "така наречените референдуми няма да бъдат признати".

Обявена е мобилизация в Русия - при неявяване 10 години затвор!

Московската администрация започна подготовката за мобилизация. Вчера в Думата, долната камара на руския парламент, измени закона за "състоянието на войната". След обявената тази сутрин мобилизация, ако привиканите запасняци не се явят на военната служба, ще бъдат осъдени на 10 години затвор.По частичната мобилизация, разпоредена с указ на президента на Русия Владимир Путин, ще бъдат призовани в редиците на армията 300 хиляди запасняци. Това заяви в телевизионно интервю веднага след обръщението на руския президент към народа военният министър на РФ Сергей Шойгу. По думите му това е около 1 процент от мобилизационния ресурс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини