От х:

Днес в x:

Австрия задейства "спирачка на цената на електроенергията"

Правителството на Австрия е взело бързо, ефективно и лесно приложимо решение да задейства "спирачка на цената на електроенергията", обяви днес канцлерът Карл Нехамер след заседанието на кабинета.

От 1 декември 2022 г. до 30 юни 2024 г. всички домакинства ще заплащат 10 евроцента за киловатчас, което се доближава до цената на киловатчас преди енергийната криза. Облекчението ще бъде в сила за потребление до 2900 киловатчаса - средния годишен разход на тричленно семейство. Потреблението над тази граница ще се заплаща по актуалните цени. Лимитът на субсидираното потребление е независим от броя на членовете на домакинството, но е възможно, ако те са повече от трима, да се подаде заявка за увеличение на лимита. За хората, които получават социални помощи, е предвидено допълнително подпомагане от по 200 евро.

През октомври австрийският парламент ще гласува правителственото решение. По данни на министерството на финансите мярката ще струва на правителството около 4 милиарда евро. 

Облекчението ще се усети при сметките, които потребителите ще получат през декември със задействането на новата схема. 

Правителството си е поставило задачата да осигури основните потребности от енергия на всички, подчерта вицеканцлерът Вернер Коглер.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини