От х:

Днес в x:

Полицията спря събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив

Спряха събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив съобщава БНР.

Става въпрос за сградата на бул. "Христо Ботев" до Сточна гара. Полиция заварди склада и отказа достъп на собственика Пламен Моравенов.

Той заяви, че има съгласуван План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци, което му е издадено още при първите опити за събаряне през 2018 г. Имало три неуспешни такива.

"По закон след 2017 г. то не се пресъгласува, но въпреки това ние имаме пресъгласувано от 2020 г. И сега не го бутнахме, защото съдействаме на органите на реда, макар да няма документ за спиране", подчерта Моравенов и добави, че обектът не е паметник на културата.

Той обясни, че администрацията на Пловдив неколкократно се е опитвала да инициира разговор между НИНКН и собствениците, но от културната институция така и не са откликнали.

По негови думи планът за събарянето е бил да бъде премахнат не целия склад, а само част от него, за която има становище, че е конструктивно компрометирана.

Ако желае Петър Петров, ще му дарим всички собственици сградите, да видим той какво ще направи, заяви Моравенов и допълни, че е направил заснемане на фасадата и при бъдещо строителство ще я възстанови в духа на тютюневия град.

Припомняме, събарянето на тютюневите складове започна още през 2016 година, след като през август месец те бяха засегнати от пожар. За него присъда получи един човек - бездомникът Любомир Данчев, който бе осъден на 4 години затвор за небрежност. Година след първия пожар в складовете обаче имаше и втори пожар.

В началото на 2022 г. съдът окончателно оправда собствениците на фирмата, притежаваща тютюневия склад "Ориент Табако", Георги Бранеков и Александър Николич. Доколкото се знае намеренията им са на мястото на складовете да бъде изградена нова сграда с хотелска част.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини