От х:

Днес в x:

Банов и 9 кмета подписаха Харта за съхранение на културното ни наследство

Днес в Софийска градска художествена галерия министърът на културата Боил Банов и кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Несебър и Копривщица подписаха Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България, съобщиха от културното министерство.

Подписалите Хартата се ангажират да бъде учредена Национална асоциация за развитие на историческите зони в България.

Също така са решили да предложат законодателни промени, които да стимулират опазването и развитието на градските исторически зони, да повишат интереса на собствениците на имоти да обновят сградите си, да насърчат бизнеса да инвестира в обновяване на сгради паметници на културата и да разширят възможностите на местната власт да участва активно в опазването и развитието на историческите места.

Кметовете и Банов искат да изградят общ модел на политика, която да бъде прилагана от местните власти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък обяви, че Столична община и Общинска банка ще предлагат специални кредити за физически лица. „Град с история” е името на програмата и ще финансира до 70% от проектите за възстановяване и реновиране на историческите сгради на столицата.

Всичко това се случи в рамките на форума „Историческите градове в България - опазване и развитие”.

Той бе организиран след двата големи скандала, разтърсили страната тази година, свързани с културното ни наследство - този за снемането на статута на архитектурен резерват на Копривщица и този с разрушаването на т. нар. "Двойна къща" в София, чийто статут на културен паметник бе тихомълком отнет в края на мандата на бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Още в началото на мандата си Банов обеща, че по време на управлението му няма да бъде отменян статута на нито една къща - паметник на културата. 

Той съща така обеща, че ще "изиска" от собственика на имота на вече разрушената "Двойна къща", по-известен като Киро Японеца, да я възстанови в оригинален вид, въпреки, че от министерството остават тихи за мерките, с които могат да накарат бизнесмена да се откаже от плана си за паркинг и бизнес сграда на мястото на бившия културен паметник. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини