От х:

Днес в x:

Разпространението на високоскоростен интернет в България е над средното в ЕС

През 2021 година ЕК постави като цел за 2030 година да се постигне гигабитова свързаност във всички домакинства в ЕС и 5Джи (5G) покритие за всички населени места. Вече е отчетен значителен напредък в разгръщането на фиксирани мрежови връзки с много голям капацитет в ЕС. 

През 2021 година 70 на сто от домакинствата в ЕС са разполагали с високоскоростно интернет покритие, което е увеличение спрямо само 16 на сто през 2013 година, отчита Евростат. 

Разгръщането на фиксирани мрежови връзки с много голям капацитет се е подобрило също и в по-слабо населените места. Между 2013 и 2021 година делът на домакинствата в слабо населените места с фиксирани мрежови връзки с много голям капацитет е нараснал от 4 на сто до 37 на сто в ЕС. Въпреки този напредък равнищата на достъп се различават значително в отделните страни членки и в много страни членки по отношение  на гъстотата на населението.

През 2021 година Малта е отчела високоскоростно интернет покритие за всички домакинства (100 на сто), следвана от Люксембург (96 на сто), Дания (95 на сто) и Испания (94 на сто). Най-слабото разпространение на високоскоростен интернет е регистрирано в Гърция (20 на сто), Кипър (41 на сто) и Италия (44 на сто).

В България високоскоростното интернет покритие е било 84 на сто. 

В по-слабо населените райони най-високо покритие с високоскоростен интернет е налице в Малта (100 на сто), следвана от Люксембург, Дания и Нидерландия  (всички с по 79 на сто). Междувременно най-малко разпространение на високоскоростен интернет в слабо населени райони е отчетено в Гърция (0 на сто), следвана от Чехия (7 на сто) и Финландия (12 на сто).

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    1 0
    16:46, 22 авг 2022
    Едно време поне в тази област бяхме първи и както винаги оакахме положението.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини