От х:

Днес в x:

Енергийният министър: Приехме офертата на "Шиниър" за един танкер

Министерството на енергетиката е успяло да договори днес слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов на пресконференция в сградата на ведомството. По думите му по този начин е приета офертата на "Шениер" за доставка на танкер с втечнен газ през октомври.

За ноември и декември не са намерени слотове, които да са на цена, която прави доставките икономически изгодни, добави Росен Христов.

"Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки и искам да изкажа специални благодарности на колегите от Турция и специално на заместник-министъра Байрактар, така че с общи усилия успяхме да осигурим слота за разтоварване", заяви служебният министър.

"Ще насочим усилията си към подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбна газ", каза той. Имаме оферти за доставка на газ и количествата не ни притесняват. Това, което е притеснително, е цената. 

А тя ще е между 300 и 400 лв за мегаватчас от договорения танкер, уточни Христов.

Въпреки това месец октомври не е обезпечен. Танкерът ще обезпечи около 1/3 от нуждите на страната ни, азерският газ - още 1/3 и остава да осигурим последната една-трета за октомври, каза Росен Христов.

"Двата танкера за ноември и декември няма да можем да ги приемем, тъй като няма налични слотове", потвърди той

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини