От х:

Днес в x:

Боян Боев отлетя към небесната шир. Поклон!

Напусна ни една от изключителните личности на Хасково, изграждала културния живот на града в няколко поколения-Боян Боев.

Негови приятели съобщиха за кончината му тази сутрин.

Боян Боев е роден на 10 юли 1934 г. в Хасково. На 8-годишна възраст започва да учи музика, а 1952 г. е студент в Инструменталния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В продължение на четири години е извънреден студент по хорово дирижиране в класа на проф. Георги Димитров, а по-късно специализира дирижиране при проф. Васил Арнаудов.

Пътят му продължава в годините като ръководител и създател на различни хорови състави и ансамбли в родния му град.

Боян Боев е носител е на национални отличия с Девически хор „Южна пролет“ при Младежкия център, с Женския хор на Окръжен съвет-Хасково, а с изградения от него Вокално-инструментален ансамбъл „Южна пролет“ е участник и лауреат на Деветия международен студентски фестивал.

В период между 1960 и 1970 г. печели много национални награди с ръководените от него състави и участва в задгранични концертни турнета. През 1984 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – II-ра степен.

От 1970 до 1977 г. работи в Германия. След завръщането си създава Детски хор „Орфей“ и хорова школа.

С Хор „Орфей“ предприема концертни турнета в Полша, Унгария, Чехия, Франция и други страни. На Втория международен хоров конкурс Кантонигрос в Испания през 1984 г. печели Първа награда, а десет години по-късно – Втора награда.

От 1997 г. поставя на професионално ниво работата си в изградения от него Хор „Ноктюрно“, с който печели много международни награди.

За значимия си принос към хоровото изкуство и културата Боян Боев е обявен за почетен гражданин на Хасково през 2007 година.

Поклонението ще се състои на 13 август от 11 часа пред Ритуалната зала на Пловдивските гробища. 

Поклон по пътя му към звездния хор на небето!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина Карагьозова
    40 -2
    12:05, 11 авг 2022
    Мир и светлина на душата му! Беше изключителна личност. И за кратко беше мой учител по музика. Благодарна съм за това, че съм го познавала!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини