От х:

Днес в x:

Газовата връзка Гърция-България все още не е готова

    Междусистемната газова връзка Гърция-България не е готова за експлоатация. Това заявиха служебният вицепремиер Христо Алексиев и служебният министър на Регионалното развитие арх. Иван Шишков, които направиха проверка на място по газопреносната система на територията на Хасково и посетиха диспечерския център край с. Стамболийски. Обиколката им стартира на газоизмервателната станция Стара Загора, след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия.

    Те обясниха, че през днешния ден са огледали всички критични локации. По темата дадоха брифинг на скадата край Хасково, от която се управлява целият интерконектор.

    „Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена сграда. Без приключване на тази сграда интерконекторът няма как да заработи“, посочи край Стамболийски Христо Алексиев и коментира, че се полагат денонощни усилия, за да бъдат приключени всички оставащи дейности. Служебният вицепремиер увери, че се прави всичко възможно интерконекторът да е готов за ползване преди началото на отоплителния сезон.

    „Това е абсолютен приоритет за служебното правителство и за кризисния щаб, който беше сформиран във връзка с газовата криза“, посочи още той. Служебният вицепремиер съобщи, че са набелязани решения, по които строителят трябва да подготви график, който ще бъде обсъдени отново.

    „Цялата държава ще предостави подкрепа и е мобилизирана, за да помогне на строителя да приключи този обект", заяви Алексиев.

    Проверките на строителството на интерконектора с Гърция ще бъдат всекидневни. Те ще бъдат извършвани от Регионалните дирекции за национален строителен контрол. За това увери служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той посочи, че паралелно започва и проверка на документацията на обекта. Край Хасково днес беше и назначената преди дни като и.д. началник на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Деляна Панайотова.

    Другият основен приоритет на служебното правителство е финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", посочи Христо Алексиев. По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард.

    Той посочи, че през утрешния ден ще бъдат обявени данните за финансовото стабилизиране на обществения доставчик.

    На въпрос за осигурените 7 танкера с газ, той посочи, че бройката не е вярна,става въпрос за три танкера, които всъщност не били съвсем осигурени.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      И
      И
      2 -3
      13:37, 11 авг 2022
      Всичко се прави бавно ,да се усвоят парите .
    • 2
      Аг
      АГОНИЯТА НА ДОБИЧЕТАТА
      1 -1
      20:22, 11 авг 2022
      В средиземно море няма нито газ нито нафта. Сви не те си поделиха серия и ирак, за българския добитък остава да си ляга тихо и кротко :)
    • 3
      До
      ДОБИЧЕТА
      0 0
      20:24, 11 авг 2022
      Абе вие вервате ли, че некой ще ви даде да лапнете 1 милиард долара от оръжие за украйна? :)
    • 4
      Пр
      ПРИ САНИРАНЕТО
      0 -1
      20:25, 11 авг 2022
      2 милиарда потънаха, но не съм видел добичета да се редат за плазми и да пълнят количките по суперите с пържоли без кокали :) та къде са тия милиарди? :)
    • 5
      А българския добитък, е първия набелязан да си ходи, да не хаби ресурсите :) чух, че на марс продавали газ и нафта ;)
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини