От х:

Днес в x:

Миграционният натиск към България се увеличава, оградата по границата е в изправност

Миграционният натиск към страната ни се увеличава. Това обяви в Елхово служебният министър на МВР Иван Демерджиев, след инспекцията си по българо-турската граница в района на Гранична полиция Елхово. Той обаче заяви, че няма място за притеснение, защото властите са подготвени и ще бъдат взети спешни мерки при необходимост с изпращането на допълнителни сили по браздата.

Иван Дерменджиев посочи опитите на чужденци да се прехвърлят нелегално към вътрешността на страната с скочил с близо 6 пъти за седемте месеца на годината спрямо същия период на 2021 година. Над 60 хиляди са опитите спрямо 11 хиляди за периода на миналата година. В същото време спрямо миналия месец опитите за нелегално преминаване у нас са се повишили с 24 %. Много малка част от тези хора обаче успяват да преминат и да се е установят в страната. Това са предимно хора от Сирия, посочи служебният вътрешен министър. Пробите за пробив се правят по всевъзможни начини-посредством използването на дънери на дървета, чрез преминаване под възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция или след компрометиране на оградата.

Гранична полиция възстановява оградата своевременно, там където се установи, че тя е нарушена, стана ясно още от думите на министър Дерменджиев.

Оградата обаче е в добро състояние, посочи той.

В края на 2021 година тя беше ремонтирана, след като бяха открити пробойни в металните пана, а на места, включително и в района ан Хасковска област съоръжението беше паднало.

С постановление на Министерски съвет стопанисването на граничната ограда беше прехвърлено на МВР, а за ремонта й НС гласува 5 млн. лева.

Вътрешният министър прогнозира, че натискът от нелегални към страната ни ще се увеличава и затова около 860 души полицейски сили са командировани от вътрешността на страната ни в помощ на граничните служители. Има готовност и за изпращането на още сили, включително и за включване от страна на министерството на отбраната, но това засега не е необходимо.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини