От х:

Днес в x:

Шакира и Нели Фуртадо подкрепиха пиратите

Шакира (Shakira) се намеси задочно в горещия дебат за незаконното теглене на музика, като заяви, че тази практика я държи по-близо до феновете й.

Миналия месец британската й колежка Лили Алън (Lily Allen) инициира кампания против интернет пиратството и се обърна към британското правителство с настояване то да помогне да бъдат преборени пиратите, които според нея разрушавали музикалната индустрия. 

След последвалия бурен протест на феновете й, Лили Алън се оттегли от тази инициатива. Тя обаче бе подкрепена от Елтън ДжонАни Ленъкс и Джордж Майкъл.

Шакира заяви, че за разлика от цитираните, тя не смята незаконното теглене на музика за нередно или ограбващо я.

„Аз харесвам това, което се случва, защото то ме сближава с феновете ми и с хората, които ценят музиката”, заяви в прав текст колумбийката пред британската ТВ „Скай Нюз”.

„Този процес е един вид демократизация на музиката, а музиката е подарък. Така и трябва да бъде – музиката да е подарък”, категорично заяви Шакира.

Тя бе подкрепена и от колежката си Нели Фуртадо (Nelly Furtado).

В отговор на Лили Алън, която се оплака, че заради пиратството начинаещите изпълнители нямали шанс в музикалния бизнес и щели да спрат да правят музика, канадската певца от португалски произход възрази, че намалелите продажби на музика нямат нищо общо с успеха.

„Ако обичаш музиката, ти ще я правиш така или иначе. Ще си намериш своята публика и може да не направиш милиони долари, но ще изкараш достатъчно, за да имаш къща, семейство и кола”, каза Нели Фуртадо.

В дебата тези дни индиректно се включи и Мадона (Madonna).

В уникално интервю за списание „Ролинг Стоун” тя отклони въпрос за раздялата си с мейджъра „Уорнър” след четвърт век съвместна работа и предпочете да говори за състоянието на музикалния бизнес като цяло.

„Звукозаписният бизнес какъвто го познавахме, вече не съществува. Хората сега правят, маркетират и продават музика по много различен начин от преди. Това е просто естествена еволюция”, твърди кралицата на поп музиката, смятана от мнозина за най-големия маркетингов гений сред изпълнителите в музикалния бранш.

„В много отношения случващото се сега е по-добре от преди, защото децата вече имат шанс сами да стигнат до музиката, а не чрез посредници и цялата администрация с всичките й бюрократични гадости, които ние трябваше да търпим. От друга страна, вече никой не се занимава с това да възпитава тези деца”, казваМадона.

„Не знам какво е решението на проблема. Сигурна съм, че всичко ще мине през пълен кръг през поредния си цикъл. Изглежда просто е време за промени. Аз съм ОК с това”, добавя най-голямата в музикалния бизнес.    

Източник: mysound.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини