От х:

Днес в x:

Паркингите за милиони разбуниха духовете. Кметът: Водещ е общественият интерес

    Заповедта на кмета на Хасково за отдаването под наем на двата най-големи паркинга в областния център-до Комплекс „21 век“ и до площад “Свобода“ разбуниха духовете в града.

    Кметската заповед беше издадена на 14-ти юли и публикувана на сайта на общината в петък, на 15-ти юли. От нея става ясно, че търгът за паркингите е насрочен за 2 август.

    Паркингите са с общ капацитет 145 места. Този в центъра на града е с 48 месата, а до „21“ век има 98 паркоместа.

    Новият срок за отдаването им е десетгодишен. 5 438 лв. ,без ДДС, е определената тръжна месечна сума.

    Срокът, както и цената за отдаването им под наем месечно, бяха гласувани на сесията на Общинския съвет на 10-ти юни.

    Докладната, внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев, беше гледана като допълнение към годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти и отдаването под наем на имоти-публична общинска собственост.

    Темата не мина без дебат в залата. Едно от предложенията беше паркингите, които през последните години се стопанисват от частна фирма, да минат към „синята зона“ на Хасково. В залата обаче се чуха и гласове на несъгласие за това с мотив, че при настоящия вариант сумата от паркингите влиза директно в общинския бюджет.

    Според издадената на 14-ти юли кметска заповед публичният търг ще е с явно наддаване. Депозитът за участие в него е в размер на 65 256 лева-сума, която трябва да бъде преведена по сметката на Община Хасково, за да има право кандидатът да наддава. Според кметската заповед стъпка за наддаване е 1% от първоначалната тръжна цена.

    От заповедта става ясно още, че наемната цена за паркингите е 120-месечна с включено ДДС. Така този, който спечели търга, ще трябва да преведе по сметката на кметството близо 800 хил.лева. И точно в този момент е ябълката на раздора. Вече се чуха гласове, че така заложеното изискване в заповедта буди подозрение за схема и създава предпоставка за корупция. Местни фирми се оплакаха, че то създава дискриминационно препятствие за участие за по-малките фирми.

    Г-н Дечев, едно от условията в издадената от вас заповед за отдаване под наем на паркингите до о Комплекс „21 век“ и до площад “Свобода“, е бъдещият им стопанин да внесе наведнъж цялата сума за 10-годишния период на отдаване. Какви са мотивите ви?

    Мотивите за залагането на такъв тип предварителни средства винаги от страна на общините са едни и същи-необходимостта от средства за дофинансиране на различни дейности на местно ниво. Преди държавата подпомагаше общините, имаше начини да търсим и получаваме финансиране за знакови обекти. За съжаление обаче през последната година това вече не е така. Имаме обекти в община Хасково, които имат нужда от дофинансиране.

    При такъв тип тръжна процедура, за която има очакване за много кандидати, Общината може да добие добър дивидент и той сега и веднага да бъде използван за подобряване живота на гражданите в нея.

    Имаме няколко недофинансирани обекта в момента, като бул. „ Васил Левски“, например. С т.нар. свежо финансиране, което ще дойде от предстоящия търг, можем да започнем облагородяването му веднага.

    Понеже само депозитът, който трябва да бъде внесен е над 60 хил.лв., а изискването е този, който спечели да внесе цялата сума, която става доста солидна, се създава усещането, че това са паркинги за милионери. Ограничава се достъпът до участие на по-малки компании. Създава се впечатлението за преднамереност тази възможност да е отворена към определени хора или фирми, как ще коментирате това?

    Напротив, едва ли има повод да се твърди, че заложените условия в заповедта ми спират когото и да е от желаещите за участие, защото за такъв тип процедура е възможно и банково кредитиране. Всяка една фирма, която иска да участва на този търг за паркингите, може да тегли банков кредит и да се включи. От страна на Общината търсим придобиването на по-голям финансов ресурс. А и се надяваме на чиста и честна конкуренция, посредством която да успеем да постигнем желания от нас резултат.
    Освен това търсим такава фирма, която да стопанисва тези обекти на високо ниво.

    Искането на такъв тип наем е позволено от закона, така че ние се позоваваме само и единствено на закона, няма как да има дискриминиращ момент в този смисъл.

    В предходни години също има прилагане на подобни процедури. Например отдаването на „Лафка“ е било на този принцип.

    Има и други обекти, за които в бъдеще също можем да приложим този финансов механизъм. Защото само чрез него можем да придобием едни средства сега и веднага, които да покрият и да осъществят плановете на Община Хасково. Реално погледнато един лев взет сега за нещо, няма да бъде същият лев след десет години, инфлацията ще обезценила част от този лев, така на практика за тези паркинги ние ще придобием реалната им стойност сега.

    Не беше ли по-правилно отдаването на паркингите да бъде разделено на две позиции в търга?

    Спорно е това. Мотивът отново е търсенето на добър стопанин от една страна и от друга -търсенето на такъв стопанин, който разполага с добър финансов ресурс, за да поддържа тези две части в центъра на нашия град в добро състояние. Според мен, ако няма добър бизнес план, няма как тези обекти да се стопанисват по най-добрия начин. От друга страна пък най-добрият начин за Общината е да получи средства сега и те да са реални към дадения момент. При така обявената процедура изцяло се водим от интереса на Общината и на гражданите на Хасково. Водещ е общественият интерес.

    Заповедта беше издадена в края на миналата седмица, има ли вече кандидати?

    Днес са закупени един комплект документи за участие. В процедура сме и това, което мога да кажа е, че фирмата е от Хасково.

    Записа Красимира Славова, използвани са въпроси и на eTV

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Хр
      Христо
      16 -3
      20:52, 18 юли 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Им
        Имам въпроси
        27 -1
        07:40, 19 юли 2022
        Ако не се яви още поне един кандидат, защо търгът не се пренасрочи?
        Ако не се яви още поне един кандидат, това търг ли ще е или подарък?
        Ако не се яви още поне един кандидат, защо не се променят условията на търга, или някой вече е прибрал нещо, за да не се променя нищо?
        Кмета, като бивш кадър на математическата гимназия демонстрира отлична аритметика, яма лична.
      • Ст
        Стабилната фирма
        22 -1
        09:03, 19 юли 2022
        Ми то като погледнеш официалните финансови отчети на стария наемател, ми той жив за оплакване. Двамата съдружници едвам си поделят по 500 лв. месечно от годишната печалба, при това има и друга дейност. Колко трябва де е стабилна новата фирма наемател? А за кредита да изтеглиш 1 мил. лева то ще минат сроковете за документите докато те одобрят, някой предварително ще да е кандидатствал за банков кредит май?
      • До
        до стабилната фирма
        11 -2
        11:44, 19 юли 2022
        Проблемът си го написал- официалните финансови отчети. Защото всички криете реалните пари и работите на черно затова нямате реални чисти пари. Само така се прави. За да ги извадите от възглавниците и да почнете да работите като хората.
      • Ив
        Иван
        19 -1
        11:45, 19 юли 2022
        Кмете, всички отго0вори, които даватте все едно насреща имате тъпаци.Виждаме , че ошетявате яко общината. нарушавате и ЗОС. Вие бихте по наглост най великия комбинатор Георги Иванов.
      • Фи
        Фифи кабела
        8 -8
        11:50, 19 юли 2022
        кои са тези малки фирми които искат паркинги пък нямат пари. това да не е като да си купиш боза или да си пуснеш интернет от най- добрите по провисването на кабели през целия град.
      • Ед
        Един наивник пита
        21 -3
        12:21, 19 юли 2022
        Общината не може ли сама да тегли кредит за да дофинансира започнатите обекти. По този начин, при реална конкуренция ще получи три пъти поголям приход от търга. А най добре ще да е Общината сама да си ги експлоатира. така всичките милиони ще влезнат в ОБщината,както в София и другите големи градове на страната. Само в Хасково кметовете са толкова "кадърни", че не могат да сложат по един служител на входа на тези паркинги и всичко да е ок.Мехду впрочем ако този паркинг беше личен на г-н кмета, сигурно щеше да сложи баща св или майка си да събират парсата.
      • Я са интересувам дали ша има катър паркинг га дойда от балканя
    • 2
      Бр
      брутално
      35 -5
      01:44, 19 юли 2022
      Повтаря се пак историята с тия паркинги. Хайде да видим ще подаде ли документи втора фирма на тия условия? Кмета се излага пред града. Хайде сега, не е толкова трудно човек да разбере какво става ..Условието е такова за да може да участва само една фирма. Аргументите на кмета щяха да са в сила ако имаше още едно условие- ако има само един кандидат търга да се отмени. Хасковлии знаят че тези пари трябва да влизат директно в общината и всякакви усуквания означават само едно - това е чист корупционна схема. Кого заблуждавате? Да не би да смятате че пасем трева?
      • Оп
        Опааа
        27 -4
        10:06, 19 юли 2022
        Не забравяйте от коя партия е т.н кмет, при тях всичко е само схеми и дърти измами!
      • Пр
        Просто Киро
        11 0
        23:07, 19 юли 2022
        При такъв тип тръжна процедура за която има очакване за много кандидати. Общината може да придобие много добър дивидент, който ние ще използваме сега и веднага за благото на гражданите в нея. Цитат от интервюто на кмета. Можем да кажем. че по така обявената процедура нито ще има повече кандати, нито ще се постине по висока цена. Мисля, че и г-н кмета не си вярва. Ако наистина той е един умен държавник, какъвто смятам .че е, той не си вярва и на осталите отговори подготвяени му от Гуглена.
    • 3
      Бр
      брутално
      41 -2
      01:47, 19 юли 2022
      Забравих да кажа че цялата тая история няма нищо общо с обществения интерес, а само с джоба на някои хора. Престанете да ни разигравате циркове. Не ви ли е срам?
    • 4
      55
      5555
      20 -2
      08:56, 19 юли 2022
      Предварително се знае кой ще спечели търга! За всички е ясно че е формалност провеждането на публичния търг защото лесно не "пуска кокала" толкова години. От тези паркинги и особено този зад 21-век се печели около 2-3 хиляди лева на седмица....
    • 5
      Зн
      знам, знам
      19 -1
      11:03, 19 юли 2022
      Може би сте се посъветвали със старата схема на Георги Иванов. Някой да поиска документите от общината за стария търг. Да видат всички хасковлии котешките каваци само и само да дадем паркингите на нашия човек. Много е и тересно. Поискайте документите от стария търг. Ние със сигурност сме овце и просто търпим да си раздават каквото си искат и да крадат колкото си искат.
      • Тъ
        тъпо та тъпо
        6 0
        12:50, 21 юли 2022
        Хасковските кауни си избраха "тъпото", по свой образ и подобие. Наистина трябва да си уникално тъп за да не разбереш , че този търг за паркингите е една огромна далавера за сметка на интересите на гражданите на ХАСКОВО.
    • 6
      Wo
      wow
      9 0
      19:54, 19 юли 2022
      Законът позволява, но как точно е защитен общественият интерес?
      Защо изобщо трябва са се отдават под наем, а не да са синя зона?
      Защо за фирма ще е добре да вземе кредит и паркинги, а за Общината - не?
      Голямата дейност... събиране на пари, а наемът след 10 години ще е смехотворен... Изпиране в бъдещето! Извинете - инвестиране
      • За
        Запознат
        4 0
        18:11, 21 юли 2022
        Кмете, без значение от коя партия си, досега името ти не е било намесено в корупционни схеми. Съветвам те - не се поддавай на това ,,предложение" от по-висшестоящите от тебе за този т.н. ,,търг" за тези ,,златни паркинги". Няма цял живот да си кмет, не си опетнявай името в заради някакви си ,,нечии скрити интереси". От цялата тази далавера другите ще се скрият и ще сложат тебе на дулото на топа. Дано да си ме разбрал - то не е толкова сложно за разбиране.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини