От х:

Днес в x:

Консултациите започнаха, Радев чака от партиите формулата за излизане от политическата криза

Необходимо ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи.  Това каза президентът Румен Радев пред представителите на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ в рамките на консултациите, които държавният глава провежда днес с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

На „Дондуков“2 са председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, премиерът в оставка Кирил Петков и вицепремиерът в оставка Асен Василев, който беше кандидат за премиер за съставяне на нов кабинет на ПП в рамките на този парламент, както и Никола Минчев.

Държавният глава посочи в началото на срещата, че провежда консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда - третият мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но и  политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, разбирателство, усилена работа, така че да се решават техните проблеми,  които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден, каза президентът Радев. Той добави, че инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по-труден. Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса, пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Все още не сме емитирали 8,5 млрд.  лв. дълг съгласно Закона за държавния бюджет, а и лихвите растат. Много от законите по Плана за възстановяване и устойчивост все още не са внесени в парламента, изброи президентът Радев. Той добави, че за да се справим с всичко това, трябва работещ парламент. 

Президентът изтъкна, че затова е много важно на консултациите да се чуе позицията на всички парламентарни сили как виждат формулата за излизане от политическата криза, без чието решаване не можем да се справим с решаването на другите кризи. Да се чуе също има ли според тях потенциал 47-ото НС да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък. Румен Радев отбеляза, че е много важно да се чуе позицията на ПП дали е готова да участва и да подкрепи правителство с мандата на друга политическа сила и добави, че тяхното мнение е особено важно, защото те са най-голямата политическа формация в управляващата коалиция и от тяхната подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това НС може да се случи.

"Осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред българския народ. Ние сме тук, за да заявим цялата ни готовност и да бъдем максимално диалогични. Готови сме да направим всичко възможно България да има парламент и правителство. Не сме готови да дадем властта на шепа хора, които да ограбят народа", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

Той каза още, че ПП са готови да проведат разговори "с всички народни представители, от всички политически партии, можещи да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулистни сили, които не са в парламента".

"И от Вашето решение зависи при кого ще отиде третият мандат. Очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще го дадете и, ако е при наши сегашни коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност", каза още Петков.  

След срещата с “Продължаваме Промяната“ президентът ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", „Има такъв народ", „Демократична България“ и „Възраждане“.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    Заплати
    1 0
    09:03, 17 юли 2022
    Докато не се вдигне заплащането на всички работещи в България няма да гласувам за никой!
  • 2
    1-
    1--1
    1 0
    09:20, 17 юли 2022
    Как е възможно в една демократична република като България да се вдигат заплатите на служителите в МВР всяка година защото инфлацията била голяма а на другите наистина работещи хора не,и защо се правят стачките и в каква насока са те!?
Последни новини