От х:

Днес в x:

8 формации и изпълнители представят Хасково на Събора в Копривщица

Осем състава и индивидуални изпълнители ще представят Хасково на 12-тото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица, който ще се проведе в дните между 5-7 август. Сред тях е Музикална школа по народно пеене към Младежкия център. Школата ще се представи с двама участници – Николета Жулиянова, с изпълнения „Доюерьо, мое майчина“ и „Калинчице, девойчице“ и Жулияна Георгиева с песните „Малка мома цвете брала“ и „Заспала е малка мома“. Ръководител – Елена Беделева. Участва и Певческа група за автентичен фолклор "Войводска китка“ от с. Войводово към читалище „Отец Паисий -1925“. Ръководител на групата, която ще се представи с песните „Кажи ми любе, обади“ и „А бре, момче“, е Светлана Севова. Групата . Хасково на събора в Копривщица представя и Групата за автентичен фолклор към читалище „Пробуда – 1925“ в с. Конуш. Ръководител е Петя Господинова. Изпълненията, с които ще участват са на песните "Излезни, мамо, погледни" и "Снощи отидох, мале, на горното кладенче". Друг от представителите на Хасковска община ще е Женската вокална група за автентичен фолклор от към читалище „Светлина-1926“-с. Въгларово , с ръководител Милена Мерджанова. Те ще изпълнят: "У Радини огън гори" и "Зълва буля дума".

Сред индивидуалните изпълнители са: гайдарите от Хасково Теодор Янев, който ще се представи с „Бавна мелодия“ и „Право хоро“, и Мартин Башов с „Право хоро“.

Анастасия Пилева от Хасково ще участва с песните „Провикнал се Стоян“ и „Стояновата стара майчица“.

Пенсионерският клуб "Пандо Ванчев" от с. Узунджово се включва с участието на индивидуален изпълнител Анастасия Георгиева . Те ще изпее „Мъри Тудоро, назлън, Тудорке“ и „Радо ле, Радке ле“.

Всички те са участници от тазгодишното издание на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково и са определени за представяне в Копривщица от представителя на Института по етнология и фолклористика към БАН гл. асистент д-р Радка Братанова.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини