От х:

Днес в x:

Нашествие от пеперуди в „Кенана“, хасковлии се опасяват от поражения по растенията

    За нашествие от пеперуди в „Кенана“ сигнализираха хасковлии. Летящите насекоми се появили преди около две седмици, но през почивните дни популацията им се увеличила драстично. Присъствието им не само дразни обитателите в жилищния район, но отделно хората се опасяват, че при образуването на гъсеници, може да започнат да нанасят поражения по растенията.

    „Казвали са ми, че са напаст за черешите, а аз имам хубава череша“, коментира Георги Василев. Той заяви, че в тази връзка се наложило да пръска насажденията.

    С проблема с нашествието от пеперуди в покрайнините на Хасково беше запознат и агрономът по растителна защита Димитър Димитров, който стопанисва агроаптека в областния град. Той заяви, че от около десетина дни негови клиенти започнали да търсят препарати срещу насекомите.

    Според него увеличението броя на пеперудите се дължи на много фактори, но най-вече на глобалното затопляне. „Зимите са много топли. Студът ограничава популациите на тези инсектициди и когато няма много големи студове, те се намножават и така се получават проблемите“, каза агрономът. Допълни, че освен това в България няма необходимата химия за третиране, тъй като Европейският съюз забранява много активни вещества. Много от препаратите, които са били използвани до преди 5-10 години, вече ги няма и се получава празна ниша в борбата срещу тези неприятели.

    Димитров е категоричен, че за справянето с нашествието от пеперуди, трябва да се направи масово третиране на „Кенана“ и покрайнините на града, каквото е имало до преди десетина години и се е извършвало от община Хасково, която е имала бюджет за това.

    Според него локалното третиране също има резултат, но той е по-кратък, тъй като пеперудите прелитат от двор на двор.

    Димитров коментира, че до 10-20 дни ще стане ясно от кой вид са точно въпросните насекоми, когато започнат да се появяват гъсениците. Поясни, че някои от тях не вредят, но има и такива, които прояждат листата на растенията, плодове и зеленчуци.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Oo
      Oo7
      5 -4
      17:51, 4 юли 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Аг
        Агронома
        7 -1
        20:09, 4 юли 2022
        А гъсеницата ти ли я снасяш?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини