От х:

Днес в x:

Лудото търкаляне на котките в тези растения не е само за удоволствие, откриха изследователи

Оказва се, че котешката билка има скрит ефект, за който вероятно не знаете. Освен че за котките многогодишната билка (Nepeta cataria) е неустоимо психоактивно лакомство, което предизвиква кратки пристъпи на търкаляне, опиянение и гърчене, тя им дава защита от насекоми. Това установяват изследователи.

Много котенца не просто се търкалят сред листата на растението, а ги късат и мачкат, което кара изследователите да проучат целта на това безпричинно унищожаване.

Според ново проучване допълнителното увреждане на листата освобождава значителни количества отблъскващи насекоми съединения във въздуха, къпейки котката в естествен пестицид.

Nepeta catari е всепризнатият интоксикант за котки, но редица растения, включително валериана (Valeriana officinalis) и вид киви, наречен сребърна лоза (Actinidia polygama), също съдържат съединения, които предизвикват странно поведение при домашни и диви котки.

Два такива химикала са непеталактол и непеталактон - молекули с форма на осмица, класифицирани като иридоиди, които се произвеждат от растения като котешка билка и сребърна лоза, за да предотвратят атаките на насекоми.

Също така, непеталактонът дразни набор от рецептори вътре в котешките носни кухини, задействайки каскада от реакции, които правят бързото търкаляне в листата непреодолимо желано.

Изследвания вече демонстрираха, че енергичните действия на котката нараняват листата на котешка билка и сребърна лоза достатъчно, за да отделят достатъчни количества непеталактон и непеталактол, които да служат като репелент срещу комара Aedes albopictus.

Сега същите изследователи искат да разберат дали хапането и дъвченето осигуряват допълнителни ползи, или е просто знак за задоволството на котката, докато е сред листата.

Шестнадесет здрави лабораторни котки участвали в проучването, което включваше наблюдение на поведението им, докато проби от непокътнати, смачкани и скъсани листа от коча билка и сребърни лозови листа и коктейли от иридоиди в петриеви блюда бяха поставени пред клетките им.

Екипът проведе и редица други тестове за ефективността на различни растителни екстракти и иридоидни смеси като репелент срещу комари и концентрациите на летливи съединения около увредените от котки листа.

Взети като цяло, беше ясно, че допълнителните щети, нанесени от разкъсването на листата, наистина помогнали да започне партито много по-бързо.

"Открихме, че физическото увреждане на сребърната лоза от котките насърчава незабавното излъчване на иридоиди, което е 10 пъти по-високо, отколкото от непокътнати листа“, казва водещият автор Масао Миядзаки, изследовател на поведението на животните от университета Ивате в Япония.

Не само че общата концентрация е по-висока и в двата вида растения, а и сместа от иридоиди е по-сложна в разкъсаните листа на сребърна лоза. Това прави по-мощен репелент при по-ниски концентрации.

Котките, които са били изложени на тези смеси, също са били под въздействието им по-дълго време, което предполага, че тяхната биология е била "фино настроена" да максимизира отблъскващите насекоми дози на сребърна лоза.

"Променената иридоидна смес при повредени листа насърчава много по-продължителна реакция при котките."

Използването на естествено срещащи се инсектициди, откраднати от растения и дори други членестоноги, не е непознато в животинското царство.

Не само ние, хората, размахваме екстракти от хризантема от поколения, за да държат буболечките на разстояние. Лемурите са се приспособили да трият многоножки по телата си като форма на лечение на паразити. Други птици и животни се мажат с цитрусови листа с подобна цел.

И все пак изглежда, че малцина извличат същото удоволствие от защитното разтриване на тялото си. Тези котки изглежда са на нещо.

Изследването е публикувано в iScience.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини