От х:

Днес в x:

Готвят реформа в ТЕЛК

Реформата на социалното подпомагане започва с реформа в Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на обсъжданата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Министър Гьоков подчерта, че от 1 януари догодина ще се предприемат реални стъпки към реформа в тази посока. 

Общо 8 млрд. и 247 млн. лева бюджет на Държавното обществено осигуряване са заложени в предлаганата актуализация, която социалните партньори обсъждат днес. Предвидено е парите за пенсии през тази година да са в размер на 15 млрд. 590 млн. лева, с които кабинетът се надява да осигури осъвременяването на отпуснатите до края на миналата година пенсии с 10% от 1 юли, а също и нов механизъм за изчисляването на пенсиите за трудов стаж от 1 октомври.

В тези две стъпки за повишаване на пенсиите влизат и COVID добавките от 60 лева, които стават неразделна част от тях. Същата сума ще получават към пенсиите си и хората, които ще се пенсионират след 1 юли, стана ясно по време на дебатите. 

От тази дата минималната пенсия за стаж и възраст се очаква да бъде 467 лева, а максималната – 2000 лева. Социалната пенсия за старост ще е 247 лева, а средната ще достигне 666 лева.

Министърът на финансите Асен Василев отбеляза по време на обсъждането, че целта на тези мерки е доходите на най-уязвимите социални групи да бележат ръст в инфлационна среда. 

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди и актуализацията на средствата в Националната здравноосигурителна каса от 1 юли. В законопроекта са заложени 4 млн. лева допълнително за разкриване на 100 щатни бройки в администрацията. С 56 млн. лева се увеличават и здравноосигурителните плащания, а 46 млн. лева ще отидат за болнична помощ. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини