От х:

Днес в x:

Наблюдавана е първата по рода си смяна на магнитните полюси на свръхмасивна черна дупка

Много особен взрив в централния си регион е претърпяла галактика на 236 милиона светлинни години. Анализът на наблюденията предполага, че се е случило нещо, което не е виждано преди - размяна на магнитните полюси.

В документ, приет за публикуване в The Astrophysical Journal, се съобщава, че Автоматизираният обзор за свръхнови (All-Sky Automated Survey for Supernovae) е първото, което забеляза, че галактиката 1ES 1927+654 става по-ярка близо 100 пъти във видима светлина. Това се случва още през март 2018 г., но търсенето на предишни промени позволява на екипа да открие, че обектът е ставал все по-ярък в течение на няколко месеца.

Апаратът на НАСА Swift наблюдава галактиката през май 2018 г., регистрирайки повишени ултравиолетови емисии приблизително 12 пъти с по-голяма интензивност от очакваното. Но те намаляват, което предполага, че максимумът е пропуснат. В този момент галактиката е един от малък брой обекти, които са били наблюдавани да действат по този начин. През юни 2018 г. обаче той стана уникален. Рентгеновото му излъчване изчезва напълно.

„Бързи промени във видимата и ултравиолетовата светлина са наблюдавани в няколко десетки галактики, подобни на тази“, разказва в изявление д-р Сибасиш Лаха (Sibasish Laha), изследовател в Центъра за космически полети "Годард" на НАСА. „Но за първи път виждаме как рентгеновите лъчи изчезват напълно, докато другите дължини на вълните стават по-ярки.“

В центъра на почти всяка галактика – и може би на всички – се намира свръхмасивна черна дупка. Огромните и изключително плътни обекти се хранят с материал, който в крайна сметка образува акреционен диск около тях. Самата черна дупка е обвита от облак от изключително горещи частици, корона, които излъчват много високоенергийни рентгенови лъчи.

Смята се, че магнитните полета на черните дупки са от ключово значение за поддържането на короната. Но първото обяснение за случилото се е, че системата е нарушена от звезда, която се е приближила твърде близо, била е разкъсана и се е превърнала в плазма.

Сега астрономите поддържат идеята, че магнитното поле на свръхмасивната черна дупка просто се е обърнало.

„Инверсията на магнитното поле, при което северният полюс става южен и обратно, изглежда най-добре отговаря на наблюденията“, разказва съавторът Мичъл Бегелман, професор в катедрата по астрофизични и планетарни науки в Университета на Колорадо Боулдър. "Полето първоначално отслабва в покрайнините на акреционния диск, което води до по-голямо нагряване и изсветляване във видима и UV светлина."

Обръщането на полюсите на магнитното поле се е случвало не веднъж в миналото на Земята, а сега това откритие показва, че това се случва и при най-компактните обекти във Вселената - връхмасивните черни дупки.

A radio, optical, UV and X-ray view of the enigmatic changing look Active Galactic Nucleus 1ES~1927+654 from its pre- to post-flare states
Sibasish Laha (NASA-GSFC), Eileen Meyer, Agniva Roychowdhury, Josefa Becerra González, J. A. Acosta-Pulido, Aditya Thapa, Ritesh Ghosh, Ehud Behar, Luigi C. Gallo, Gerard A. Kriss, Francesca Panessa, Stefano Bianchi, Fabio La Franca, Nicolas Scepi, Mitchell C. Begelman, Anna Lia Longinotti, Elisabeta Lusso, Samantha Oates, Matt Nicholl, S. Bradley Cenko arXiv:2203.07446

First-Ever Magnetic Reversal Of A Supermassive Black Hole May Have Been Spotted, IFLScience

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини