От х:

Днес в x:

"Скритите букви" пристигнаха в Брезник, посрещнаха ги с литературно шествие

Проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ гостува от 5 май в Брезник. Това е третият български град, в който се представят под формата на пейки букви от нашата азбука без графичен аналог. Проектът пристигна от Белгия, като инициативата е посветена  на 11 май - Деня на Св. Св. Кирил и Методий, съобщиха организаторите на проявата.

Събитието бе съчетано с познавателна разходка, представяща приноса на Брезник към литературното наследство на България. Символичното начало на маршрута бе от църквата, в която започва пътят на просвещението в Брезник. Най-старото килийно училище в града се е помещавало в магерницата на Светата обител. Първоначално обучението имало религиозен характер. От 1840 г. тук се изучавали светски предмети и издръжката на училището била поета от общината, а обучението достигнало до четвърто отделение, посочи историкът Аниела Асенова.

Ярка проява на духовния подем е създаването на Класното училище през 1869 г.  С театрално изпълнение пред Класното училище бе представен изпитът на възпитаниците на първия учител в него - българския възрожденец Димитър Тонджаров . Той оставил трайна следа в просвещението на Брезник, но по-късно загинал в Батак, каза директорът на Общинския исторически музей Емилия Велинова.

В Класното училище се поставя и началото на читалищната дейност в Брезник, със създаването на първата библиотечна сбирка в града. Тази първа скромна библиотека е в основата на 152-годишната история на днешното читалище „Просвещение-1870“, затова последната точка от историческата разходка бе пред културно-просветната институция.

Учениците припомниха автори, родени и живели в Брезник и околните села. С Граово се свързват имената на творците Петко Асенов, Вера Георгиева, Елена Андреева, Добрина Асенова, Лидия Добревска и др. Майката на Леда Милева е родена в Брезник - актриса и преводачка. Граовци отбелязаха и приноса на прадядото на естрадната певица Маргарита Хранова поп Димитър Стоянов.

Проектът "Скритите букви" ще остане в Брезник до 20 май.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини