От х:

Днес в x:

Водата - защо никога не бива да я забравяме

Човек трудно може да пренебрегне храната - няма как да забравим да похапнем, след като самият организъм ни "припомня" за това.

Но не е същото и с приема течности. Те със сигурност с много по-голяма лекота могат да се пренебрегнат.

Въпреки че препоръчителният дневен прием на вода може да варира, едно е сигурно - жизненоважно е да останем винаги хидрирани. И ако се питаме защо - ето няколко основни причини (oще повече когато сме пред прага на летния сезон).

Красива кожа

Питейната вода помага на кожата да задържа влагата, което повишава еластичността и намалява до голяма степен видимостта на бръчките.

Водата помага също за изхвърляне на токсините и за намаляване на черните точки и останалите несъвършенства по кожата. Дори и за изчистване на акнето.

Кръвното налягане

Кръвта се състои от около 90% вода. Затова дехидратацията може да доведе до сгъстяване на кръвта - което от своя страна повишава кръвното налягане. А високото кръвно може да причини животозастрашаващи състояния. Затова е важно да пием достатъчно вода, за да го понижим.

Ползите за мозъка

Тъй като мозъкът е съставен 80% от вода, съответно хидратацията е от съществено значение.

Тя подобрява концентрацията и усвояването на знания, помага за балансиране на настроението и емоциите и служи за поддържане на функцията на паметта.

Слюнката

Водата съставлява и 99.5% от слюнката - която пък е отговорна за храносмилането на храната и поддържането на устната хигиена.

Без достатъчно количество слюнка рискът от орални проблеми се увеличава значително.

Телесната температура

Пиенето на вода ще помогне на тялото да остане добре охладено при високи външни температури. Защото когато тялото се загрее, водата излиза на повърхността на кожата и се изпарява - което има охлаждащ ефект.

Храносмилателната система

Червата се нуждаят от голямо количество вода, за да функционират добре. Дехидратацията може да причини храносмилателни проблеми, запек и прекомерни нива на стомашна киселина.

И ставите

Водата е важна за поддържането на хрущяла и съединителната тъкан, която покрива и защитава краищата на нашите кости, напомня Stars Insider.

Дългосрочната дехидратация може да доведе до намаляване на въпросния хрущял, което пък от своя страна да предизвика болка и увреждане на ставите.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини