От х:

Днес в x:

Браншът: От днес хлябът е с нова, по висока цена

От днес хлябът е с нова, по висока цена. Това обяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева пред радио „Фокус“.

„Вече на всеки българин, мисля, му стана ясно, че газът ще има нова цена и тя се очаква да бъде с около 35% увеличение. Независимо от отлагането, което поискаха по отношение на тази цена от КЕВР, е ясно, че цената на газа ще се покачи. А цената на газа влияе и на цената на електроенергията, влияе и на цената на петрола. А цената на газа започва да влияе още от нивата. Към момента вече имаме покачване на цените на нашата основна суровина – брашното, имаме покачване на цената на маята и на останалите компоненти, които влизат в рецептурата на българския хляб. Така че за съжаление истината е една – ще има актуализация на цената на хляба. Друг е въпросът, че ние говорим винаги за себестойност или за доставна цена на хляба, тази цена, която българските потребители не познават, защото цената на хляба в България се определя от търговците, а те работят с надценки между 20 и 40%", посочи Кукушева.

По думите й, ако това се случи, означава автоматично намаляване на цената с 20%, а увеличението няма да се усети от крайният потребител.

„При обявените вече оптимизации, това значи не високо увеличение на актуалнице цени в момента. В противен случай всеки може да смята, аз обявих надценките, контролните органи също ги знаят, те са между 20% и 40% върху доставната цена на хляба. От днес за никого не е тайна, много български хлебопроизводители актуализираха своите цени“, каза още Марияна Кукушева.

Според нея сериозен проблем е, че все още никой не коментира компенсации за цената на тока през месец май.

„Анализите на правителството сочеха, че цената на електроенергията ще падне, затова не бяха обсъждани компенсации за месец май. Темата обаче е повече от актуална, защото цената на тока не само не пада, а тенденциите са да продължи да расте“, подчерта председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Tt
    Tt
    11 -17
    11:06, 3 май 2022
    А бе кой го интересува хляба,оръжие оръжие на Укра... Виж коментара
  • 2
    На
    Наблюдател
    8 -17
    11:08, 3 май 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ми
      Митю
      4 0
      21:06, 5 май 2022
      Ко да правиш братчед, промяна голяма.
  • 3
    Ил
    Илиан
    4 -24
    11:56, 3 май 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    В
    в
    20 -4
    13:39, 3 май 2022
    Вдигайте го още докато хората излезнат на улицата и изхвърлят тези крадци от правителството.
  • 5
    Кк
    КК,кирчо и кокорчо
    12 -2
    15:46, 3 май 2022
    Най -големите измамници....след 33 години още не могат да се нямери някой който не краде.Парламентарна република,120 нар...пр.. или 40,на Али баба му стигат или направо разпускане на ''партиите''-мафиотски структури за кражба.
  • 6
    45
    456
    12 -1
    22:01, 3 май 2022
    ДПС са най-големите измамници и крадци.
  • 7
    Зд
    Здравей
    5 -1
    08:53, 4 май 2022
    Бе Путин е виновен да знаете само той и никой друг.Докато ви управляват Бъхларите Чалгарите и подменените Гейбаристи ще е така.А сега бегом по моравите да рупате рукола пък октомври като за студенти ще се усетите че ще изпуснати по погрешка сперматозоиди
    • Пе
      печатането
      4 -1
      14:43, 4 май 2022
      на трилиони долари и евра води до обезценка на парите. долара и еврата вече не струват нищо. скоро ще стане ясна измамата. насреща няма стока и прилодни богатства. има анални хулигани които хулят държавата с най -много природни богатства на света. и ще си го получат. глад и мизерия. ама пък педерастията е разрешена. ей това е демокрация.
Последни новини