От х:

Днес в x:

Започна Коалиционният съвет: България решава дали да изпрати военна помощ за Украйна

Управляващата коалиция се събра на извънреден Коалиционен съвет. 

Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта. 

От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо против.

Преди началото на коалиционния съвет депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов, който ще е част от делегацията, определи решението на БСП да не изпраща свой представител в Киев като "слабо държавническо поведение". Беше важно всички да идем, за да добием представа какво се случва, но това е тяхно право, тъй като не е залегнало в коалиционното споразумение, коментира той.

Балабанов каза още, че първоначалната идея на пътуването до Украйна е била "червените линии" между позициите на "Демократична България" и БСП да се изяснят. Сега на коалиционен съвет въпросът ще бъде обсъден, добави той.

По отношение на изпращането на оръжия за Украйна той припомни позицията на лидера на ИТН - Слави Трифонов, която е за предоставяне на военна помощ. Депутатите на ИТН ще бъдат свободни да гласуват по съвест в пленарната зала, ще видим какво ще реши парламентът, посочи народният представител.

"Днес ще има Коалиционен съвет, надявам се да има съгласие", каза външният министър на България Теодора Генчовска. 

На въпрос дали България изнася оръжия, външният министър заяви, че това трябва да бъде отправено към министъра на икономиката и министъра на отбраната.

"Те са съпредседатели на междуведомствения съвет по експортен контрол", допълни тя. 

Вчера лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви в специална позиция до медиите, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия.

"Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия“, посочи Нинова. 

Външният министър на България Теодора Генчовска няма да е част от делегацията ни, която се очаква да замине в сряда за украинската столица Киев. Това съобщи самата тя пред медиите преди срещата с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, който е на посещение в България.

По първоначална информация, делегацията ще пътува до Полша със самолет, след което с нощни маршрути, най-веротно с влак ще стигнат до Украйна. 

"Целта на посещението е да се доставят обещаните от България каски и бронежилетки", обяви премиерът Кирил Петков. По думите му, надеждата е на място коалиционните партньори да се запознаят с реалната ситуация, за да може кабинетът да излезе с ясна позиция около евентуалната военна помощ за Украйна.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    Мародер всичко ебов
    5 -1
    19:21, 26 апр 2022
    Нормално е Бъхлите и Чалгарите да се натискат толкова на следващите избори просто няма да ги има.И не Валерката и Каракачана не бяха пълни идиоти но тези са със сигурност.Ще ги потърпим още месец два и после ще си ходят ясно е
    • Но военна помощ на защитаващите своите домове от окупаторската армия трябва да се изпрати.
      Ако искаме някой ден някой и на нас да помогне трябва да се действа решително.
      Или ще се снишим и ще подвием опашка под заплахите на същия окупатор.
      Е той си ни познава и знае какви сме страхливци и мижитурки.
Последни новини