От х:

Днес в x:

Навигация без интернет: Waze го може по-добре от Google Maps

Свикнали сме до болка с Google Maps. Търсим ли адрес, ресторант или просто най-бърз маршрут, инстинктивно отваряме именно това приложение. И го ползваме по инерция. Оказва се, че има алтернатива, и тя има някои преимущества.

Waze е също достатъчно добре известно приложение, но сме свикнали да го ползваме основно за предупреждения за камери и опасности по пътя, по който караме автомобила си. Какво става обаче, когато интернетът липсва по някаква причина?

Google Maps поддържа офлайн карти, с което Waze не може да се похвали. Това обаче не означава, че Waze не може да го ползваме в офлайн режим. Може - с уговорката, че почти всички функции на приложението няма да са активни и ще разчитаме само на базова навигация.

Как работи Waze

Waze е базирано на платформа, която разчита на другите потребители за актуалността на подаваната информация. Когато шофьор пред нас докладва за наличието на камера за скорост например, другите шофьори, чийто маршрут преминава през същото място, получават известие за това и имат време да намалят.

Същото важи и за всички останали известия, които Waze предлага - катастрофи, задръствания, ударено животно, автомобил в аварийната лента и т.н.

Като допълнение, Waze генерира автоматично информация, ако го използваме на телефона или чрез Android Auto и Apple CarPlay. Ако приложението е отворено, то може да събира информация за средната скорост, посоката и други детайли, които правят генерирането на маршрут и определянето на това къде има задръстване още по-точно.

Всичко това изисква стабилна интернет връзка. Приложението събира информацията и след това я ъплоудва на сървърите на Waze, след което изпраща вече обработените данни до всички останали потребители. Благодарение на постоянната обратна връзка, приложението може да предлага по-добри маршрути, което прави връзката с интернет наложителна.

От друга страна, Google Maps позволява на потребителите да свалят предварително карти, които впоследствие да ползват, дори и без интернет. Това е една от най-важните и полезни функции на приложението, която е особено удобна, когато пътуваме до екзотична дестинация, където знаем, че няма да имаме мобилен интернет, но в същото време е важно да се ориентираме.

Попътен вятър

И тук идва интересното. Waze не предлага офлайн карти, но въпреки това, може да го ползваме без интернет. Но е важно да настроим дестинацията си, докато го имаме.

С други думи, ако искаме да ползваме Waze в офлайн режим, трябва да конфигурираме маршрута си, докато още сме онлайн.

Може да звучи странно, но има логика. В повечето случаи отсядаме в хотел с Wi-Fi свързаност, която ни позволява буквално секунди преди тръгване да зададем маршрут от лобито на хотела. Приложението ще го генерира и след това няма да има нужда от интернет, за да ни отведе до крайната точка.

Какво му е по-удобното от Google Maps

Разбира се, логичен въпрос. От една страна, използването на Waze по споменатия вече начин е по-бързо и мързеливо. Не е необходимо да ровим в менютата, а и не рискуваме да забравим как точно става, което да наложи търсенето в YouTube на клип, който да ни припомни.

От друга страна, всяка свалена карта от Google Maps отнема свободно пространство от паметта на телефона. В ерата на стотиците гигабайти, някакви 100 мегабайта едва ли са голям проблем, но все пак защо да ги жертваме за карти, които утре ще забравим, че са ни трябвали.

Едно наум

Хубаво е да се уточни, че използването на Waze или което и да е друго приложение без интернет на практика обезсмисля основната му полза - да представя актуална, точна и подробна информация за трафика, скоростта, времето за достигане на крайната цел.

Въпреки това обаче, възможността да ползваме подобни приложения без интернет може да е разликата между това да намерим хотела си за минути и да се въртим в кръг с часове в непознат град. Готови сме на тази жертва. Другият вариант е хартиена карта.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини