От х:

Днес в x:

Защо да изтрием Google Maps, aко сме с iPhone

От години насам Google Maps е най-популярното приложения за навигация в магазина за приложения на iOS и за това, разбира се, има добри причини. 

Картите на Google са се доказали като по-акуратни и по-богати откъм съдържание спрямо тези на Apple, а всестранната им интеграция с продуктите на Google ги прави подчертано ефективни и удобни за мобилно ползване. 

На каква цена се случва всичко това обаче?

Отговор на този въпрос получаваме, когато сравним количеството и видовете данни, които услугата на Google събира за потребителя, с тези, които събира Apple Maps. 

Според информацията, предоставена от Google в App Store, Google Maps събира данни, които не би трябвало да се отнасят пряко към ползването на приложението за навигация, като финансовите ни детайли, контактите ни и историята ни на търсене в интернет. 

Приложението също така има достъп до лично съдържание, като бележки и снимки например, както и до показатели и статистики за това как ползваме телефона си. 

В същото време Apple Maps събира данни за локацията ни, здравните ни показатели, историята на търсенията ни в интернет и някои статистики за времето, което прекарваме с телефона си, които също никак не са безобидни. 

Огромната разлика обаче е, че данните, които Google събира, са обвързани с личния ни профил и могат да бъдат проследени до нас като единица в регистрите на Google.

Противоположно на това, данните, събирани от Apple Maps, са безлични и анонимни. 

Нещо повече - събраните данни остават в архивите на Google и с времето изграждат своеобразен таймлайн за това къде сме били, с кого, за какво сме харчили и т.н.

Това е напълно разбираемо, имайки предвид, че основният бизнес на Google е да продава и безупречно да таргетира реклами към всеки отделен потребител, докато Apple е чисто и просто продуктова компания, доста по-далеч от рекламния бизнес. 

Нейната цел е да убеди потребителите си, че iPhone е телефонът, който пази потребителите си и данните им, и в последно време го прави доста добре, без това да лишава потребителя от функционалности. 

Миналата година Google пусна инкогнито режим за Maps, който предотвратява мащабното събиране на данни, но пък блокира някои важни за потребителите функции, като споделянето на локация например. 

Като добавим към уравнението, че предстоящата iOS 15 обещава значително да обогати преживяването с Apple Maps, както и това, че картите на Apple в голяма степен наваксаха съдържателните си липси, изборът пред собствениците на iPhone става доста лесен. 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини