От х:

Днес в x:

Такава слабост, такова малодушие... Екатерина Захариева относно предложението за отпускане на помощ за Украйна

Такава слабост, такова малодушие не бива да съществува в българското управление на държавата. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева относно предложението за отпускане на помощ за Украйна. Пред журналисти в парламента тя изрази несъгласие с възможността за даване само на каски и бронежилетки. Според нея предложението на "Продължаваме Промяната" (ПП), прието вчера на заседание на Комисията по външна политика, е „нищонеказващо“.

Тези, които не подкрепят Украйна, подкрепят войната, каза още Захариева. Тя смята, че премиерът има мнозинство в парламента, за да се приеме решението за военна помощ за Украйна. 

Проекторешението на ПП гласи, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

ГЕРБ-СДС и "Демократична България" имаха свои отделни проекти. В началото на заседанието на парламента депутати от двете парламентарни групи поискаха проектите за решение във връзка с помощта за Украйна да влязат още днес в пленарната зала. Заради липса на доклад от водещата комисия обаче това не стана. 

Дебатът за приемането на решение за помощ за Украйна и каква точно да бъде тя, се провежда на фона на посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в България. 

От ГЕРБ-СДС за пореден път призоваха ръководството на Народното събрание да включи в дневния ред за разглеждане трите проекторешения, обсъдени вчера от комисията по външна политика, за помощ за Украйна.

Това стана, след като заседанието беше подновено след редовната почивка, в която в парламента беше открита фотоизложба "СТОП на войната в Украйна", на която присъства и украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. От ГЕРБ-СДС поискаха и удължаване на заседанието, което беше отхвърлено. 

Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) коментира, че като че ли от мнозинството не успяват да разберат това, което цял ден се опитват да им кажат. Трябваше и украинският външен министър преди малко да изрази своето разочарование от посещението си в България, та дано сега чуете, каза депутатът от опозицията. Вчерашният проект за решение, който предложиха управляващите в комисията, на практика е "куфар без дръжка", безполезен предмет, негоден дори да служи за параван, че правителството е свършило нещо по отношение на конфликта с Украйна, каза Митов и поиска предложенията да се разгледат в зала и да се вземе решение, което "да измие срама".

След това Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) поиска времето на работа на Народното събрание да бъде удължено до разглеждането и гласуването на проекторешението за създаване на временна комисия за разглеждане на всички меморандуми и писма за намерения, подписани от правителството. Иванов се аргументира с необходимостта "да бъде дадена яснота дали българската енергетика е дадена на ишлеме или на концесия за 1 млрд. долара на чуждестранна компания".

"Да напомня на г-н Иванов, че бяха тръгнали да дават, ама сериозно, българската енергетика на Гинка Върбакова", отговори му Явор Божанков ("БСП за България").

В крайна сметка искането за удължаване на заседанието беше отхвърлено с 61 гласа "за", 88 "против" и 20 "въздържал се". 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини