От х:

Днес в x:

Денят на Земята отбелязаха в Хасково, връчиха и награди за фотография

    С пъстър празник беше отбелязан Денят на Земята в Хасково по време на който бяха връчени и наградите на отличените ученици от Регионалния фотоконкурс „Аз обичам природата!“

    Председател на журито на ученическия фотоконкурс бе Славян Костов - професионален фотограф. Членове бяха Мариана Чомпалова- Йорданова - педагог и администратор на сайта „Моето дете“ и фейсбук страницата „Приятели на природата“, както и Нели Кирилова - управител на Център за развитие „Интелект“ в Хасково.

    Първа награда получи Борис Тилев от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково за снимката „Капилярите на природата“.

    Втора награда отиде при Мелек Бекир от СУ „Йордан Йовков” в Кърджали за снимката „Римски мост“ край село Ненково.

    Трета награда е за Лъчезара Григорова от ПГДС „Цар Иван Асен II” в Хасково за снимката „Меандрите на река Арда“ край село Боровица.

    Поощрителна награда получи Камен Каменов от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ в Кърджали за снимката „Чуковски водопад“ край Момчилград.

    Поощрителна награда имаше и за Теодор Тодоров от I-во ОУ „Иван Вазов“ в Свиленград за снимката „Удивителната богомолка“.

    Награда на публиката с 620 гласа е за Радостина Радева от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Хасково за снимката „Чуковски водопад“.

    Регионалният ученически фотоконкурс на тема „Аз обичам природата“ се организира от Център за развитие "Интелект" - Хасково и НФ "Моето дете" по повод Международния ден на Земята - 22 април. Официалното връчване на грамотите и наградите се състоя вчера в двора на Център за развитие „Интелект“ в Хасково. Темата за Деня на Земята през 2022 г. е „Инвестираме в нашата планета“.

    В надпреварата участваха 244 фотографии на 138 ученици от 23 училища от областите Хасково и Кърджали. Извън класацията свои творби изпратиха и деца от други части на страната и от чужбина. Най-активно участие взеха учениците от ОУ "Йордан Йовков"- гр. Кърджали, СУ "Христо Ботев"- с.Караманци, общ. Минерални бани, обл. Хасково и СУ "Св.Климент Охридски"- с. Стамболово, обл. Хасково, които получиха грамоти.

    Победителите във фотоконкурса получиха грамоти и награди- плодни дръвчета (кайсии и ябълки), предоставени от Гората.бг, къщички и хранилки за птици осигурени от Тонка Атанасова, филтриращи бутилки за вода, пъзели от съорганизаторите. Отличените имат задължението да засадят дръвчета и да поставят хранилките за птици на подходящи места, да се грижат за тях и да изпратят снимки, които ще бъдат публикувани във фейсбук страницата „Приятели на природата“. Идеята е да станат част от тазгодишната кауза за Деня на Земята „Инвестираме в нашата планета!“.

    Инициативата беше съпътствана с богата празнична програма за Деня на Земята. След награждаването на победителите от фотоконкурса в двора на Център за развитие „Интелект“ беше поставена преса за рециклиране на алуминиеви кенчета, която след разрешение от Общината ще се постави отвън, за да може да се ползва, както от посетителите на Центъра, така и от минувачите. Идеята се реализира със съдействието на „Капачки за бъдеще” с представител Таня Челебиева. Преди това беше организирана работилничка “ЕКОтворци-ДОБРОтворци” с ръководител Мариана Йорданова по време на която чрез творчество, фантазия и принципа на рециклирането, деца изработваха красиви вазички от отпадъчни материали - пластмасови и стъклени бутилки, консервни кутии, хартия. В нея се включиха четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски“-Хасково. За доброто настроение на наградените и гостите се погрижиха малките танцьори от Детски танцов състав „Пъстрица“ към Тракийско дружество „Георги Сапунаров“-Хасково с художествен ръководител Иван Йорданов. Всички те получиха малки дръвчета от вида летен дъб от „Зеленият отбор на България“. Дръвчета получиха и част от гостите на събитието. Не липсваше и сладка почерпка от организаторите и спонсорите на събитието. За да се увековечи инициативата, в двора на Центъра беше засадено и плодно дръвче.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини