От х:

Днес в x:

Работодателите, назначили чужденци, подават заявления в Инспекцията по труда в 7-дневен срок

17 уведомления за назначаване на работа на чужденци са подадени през първото тримесечие на тази година от местния бизнес в Инспекцията по труда в Хасково.

От тях две са за осигуряване на работни места с договор на украински граждани. Те са с дати 14 януари и 10 февруари и нямат връзка с бежанците, които се намират на наша територия със статут за временна закрила.

Подобен статут им дава възможност да работят легално у нас. За целта обаче работодателите, които ги назначат на трудов договор, също трябва да уведомят Инспекцията по труда по надлежния ред, обясни шефът на дирекцията в Хасково Кирчо Кирев.

Подава се писмено уведомление за назначаване на работа на граждани на трета държава /извън Европейския съюз/ в 7-дневен срок от датата на действителното започване на работа. Това им задължение е съгласно чл. 10, ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Във връзка със случаите, при които вече има назначени на работа украински бежанци в региона, Кирчо Кирев обясни, че уведомленията могат да се подават на място в деловодството на дирекцията. За удобство е създадена бланка на уведомлението, която може да бъде свалена от сайта на Агенцията в секция „Административно обслужване“, рубрика „Формуляри“.

Ако са подписани с електронен подпис уведомленията могат да бъдат подадени и на електронната поща на ДИТ  ditHaskovo@gli.government.bg. В този случай заявителите получават входящ номер.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кр
    Крум Бум Бум
    1 0
    09:04, 5 апр 2022
    Другите 15 откъде са?? Няма информация. Пишете къде са започнали работа. Ясно не, че на МРЗ.
  • 2
    И
    И
    2 0
    09:05, 5 апр 2022
    От ковит ,сега войната е на власт ,. Ха ха ,да има усвояване .
Последни новини