От х:

Днес в x:

Коментари в кулоарите за задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова

Моят призив към главния прокурор Иван Гешев е да си подаде оставката, за да осигури възможност на колегите си от прокуратура да докажат това, че ще работят само по закон – да няма политически залитания нито в едната, нито в другата посока, коментира Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“, задържането на Бойко Борисов от МВР, пред медиите в кулоарите на парламента.

По думите му това е необходимо, тъй като Иван Гешев е бил политически подкрепен от ГЕРБ, които са „бранили“ неговата позиция „с надеждата да си осигурят готовност да си затваря очите“.

„Ще призоваваме и настояваме всичко да се случва в рамките на закона и за целите на закона“, добави Христо Иванов. По думите му действията на МВР от вчера са били в рамките на нормалните практики, когато има процесуална необходимост за това, но той добави, че не знае дали наистина е имало такава.

„Не видях целенасочена репресия“, допълни той и каза, че е удовлетворен, че не е имало поне видим опит медиите да бъдат включени в действията на МВР, както се е случвало преди.

Според него тези действия на органите на реда е трябвало да се случат, тъй като има „страшно много въпроси към Бойко Борисов“ и другите задържани, за които не е имало отговор, а досега не е можело да им се търси отговорност.

Настоявам за пълно, обективно, всестранно разследване при спазване на всички права на засегнатите страни, коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова, пред медиите в парламента, ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова при акция на МВР.

Според нея МВР действа в рамките на своите правомощия, при провеждането на задържанията снощи. Тя добави, че има процесуален ред, при който могат да бъдат отправени обвиненията, притесненията и оплакванията срещу действията на полицията.

„Нека да дадем време на разследващите органи да свършат своята работа“, каза Йорданова и добави, че очаква всички органи в България да приложат закона по еднакъв начин – обективно и законосъобразно.

За нас управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов беше задкулисие, паралелна държава, и още през 2017 г. публично обявихме, че се крадат 10 млрд. лева, оценката ни остава непроменена. Това коментира председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти в парламента във връзка със снощната акция на МВР и задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя посочи, че през последните пет години многократно са внасяли конкретни сигнали до българската и европейската прокуратура за съмнения за корупция "и искахме разследване". В следващите часове и дни органите трябва да си извършат процесуално-следствените действия, да се запознаем с доказателствата и очакваме да си свършат работата, коментира Нинова.

В отговор на въпрос във връзка с коментари, че тези арести се случват, за да замаскират нещо друго, тя каза, че не споделя това. "Ако имате предвид под "нещо друго" разговори за износ на оръжие за Украйна, за стотен път сигурно го казвам: "Категорично "не". Оръжия, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба, в т. ч. и самолети - категорично "не", е позицията на "БСП за България". Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме подобно решение, няма да го подкрепим, заяви Корнелия Нинова. Според нея това би било пряко въвличане на България във война, а от БСП не искат да ставаме част от войната, искат мир, преговори и спиране на войната.

Попитана дали е била запозната предварително за акцията, тя каза, че не е знаела конкретно за ареста на Борисов. Не познавам доказателствата, надявам се и вярвам, че са стойностни, истински и сериозни, за да се стигне до процес, каза Нинова.

Лицемерие е да се говори от човек, който доказано е нарушител на Конституцията, че никой не е над закона. Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група ДПС Мустафа Карадайъ, който бе помолен за коментар на снощния арест на лидера на ГЕРБ.

Карадайъ коментира, че днес отново чуваме цитата: „Никой не е над закона“. Нали помните този цитат от кого е - от Цветанов - 2009 г., от Борисов - 2010 г., каза Карадайъ.

Той посочи, че няма какво да коментират за снощното задържане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, тъй като не разполагат с факти, а само с едно твърдение на неговия адвокат, че действията от органите на полицията са били извършени „по неотложност“.

По думите на Карадайъ нахлуването в дома, на който и да е български гражданин без основание, включително и снощният арест, се е аргументирал с твърдението, че това било неотложност. „Ние от изборите знаем едни неотложности. В дома на 85-годишен инвалид, който от две-три години не е ставал от легло, се нахлува с неотложност“, посочи Карадайъ. „Има пълзящ фашизъм в страната с тази полицейщина“, посочи той. 

Полицейщина е младежи, които прохождат на терена на политиката да биват привиквани в полицията и да получават репресии, затова че са раздавали агитационни материали и са правили обучения за машинно гласуване. Такива твърдения имаме при нас и сме искали документи от Рашков, за да видим обективната картина, добави председателят на ДПС. 

Лидерът на опозиционната партия ГЕРБ и бивш премиер на страната Бойко Борисов беше задържан снощи в дома си. МВР съобщи, че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. От министерството допълниха, че се извършват претърсвания и изземвания, задържани са и бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият депутат от ГЕРБ Менда Стоянова и пиарът на Борисов Севдалина Арнаудова. По-късно стана ясно, че Стоянова не е задържана. 

Борисов беше отведен в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), а адвокатът му Менко Менков по-късно обяви, че на Борисов не са повдигнати обвинения, досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност и става въпрос за проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец" от 10 декември 2021 г. От прокуратурата заявиха, че не са информирани за извършване на действия по разследвания "по неотложност" спрямо политически лица. От държавното обвинение посочват, че с оглед съобщението на МВР за мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съгласно еврорегламент компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    ХАНКО БРАТ
    1 0
    17:20, 18 мар 2022
    Въпреки, че съм убеден, че няма а си получи заслуженото за всички злини които е сътворил на народа и въобще като управление на България, все пак новината за ареста на Винету и приближените му изглежда като свеж полъх от настъпващата пролет. Абе.... приятно е, радостно е , като подранил Велик ден.
    • Ак
      ако имаше правосъдие
      0 0
      09:08, 19 мар 2022
      и Костов и Кобурга и Кошлуков и Станишев и Доган щяха да са в затвора, а Прост Киро, щеше да е осъждан за умишлено нарушаване на Конституцията на Републиката! Така че не се пени, Пено
  • 2
    Ба
    байдънски лай-на
    0 0
    09:11, 19 мар 2022
    а нашият призив е цялата ви инфантилна продажна шайка ПП да подава оставка и да се измитате веднага от България! Нали сте все "големи експерти признати на запад"!
    • Пр
      продажните лекета
      0 0
      09:14, 19 мар 2022
      Христо Иванов, Атанасов и цялата фашистка измет в ДеБг ги прибирайте с вас, че са от шайката на крадеца и разрушител на България. ци-га-ни-на Костов!

Още новини

Последни новини