От х:

Днес в x:

Радев: Решение за предоставяне на ПВО на Украйна трябва да се вземе от Народното събрание

Трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и, по този начин, въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора, където днес е на посещение, на въпрос за възможността България да предостави военна помощ на Украйна.

Според президента евентуално решение за предоставяне на ПВО на Украйна трябва да се вземе от Народното събрание. Румен Радев отново заяви, че такова решение е въвличане на България и заемане на страна в тази война.

Нашата основна задача е да не допуснем българските граждани, нашите стратегически обекти, като ядрената ни централа, да останат без адекватно зенитно-ракетно прикритие, без адекватна противовъздушна отбрана, каза президентът. На територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях, ние не трябва да допускаме това да се случи на територията на нашата страна, добави Радев.

На въпрос дали задържането на Бойко Борисов не е опит за отвличане на вниманието от посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин у нас, президентът Радев каза, че за това трябва да бъде питан министър-председателят, не той.

Попитан дали в програмата му е включена среща с Остин, президентът коментира, че това е министър на отбраната, не президент. Решават се оперативни въпроси, които са изцяло в компетентността на изпълнителната власт, посочи Радев и заяви, че очаква след тази среща Министерският съвет да даде ясна информация.

На въпрос за комплекса „Марица Изток“ и ограничаването на работата му в последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, Румен Радев посочи, че идеята, заложена от служебното правителство, е била комплексът да се превърне в едно "енергийно сърце" на България, там постепенно да се внедряват нови технологии, които да позволят екологично производство на енергия от различни видове източници и запазване работата на хората.

Попитан за проекта за производство на батерии, залегнал в плана, Румен Радев коментира, че този проект не е обсъждан с него и добави, че въпросът трябва да се зададе на хората, които го предлагат. Трябва да има ясна оценка на риска за батериите, това е явно някаква нова авангардна технология, която да решава основния проблем пред нас - съхраняването на енергия, каза Радев. Президентът обаче посочи, че информацията за това дали го прави по най-добрият начин, най-целесъобразно, ефективно и ефикасно, със съответните финансови разчети, трябва да се иска другаде.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    Ха ха
    4 -2
    15:41, 18 мар 2022
    А защо не каже как ще махне просто Киро за броени дни !
    • Из
      изсра байдънското лай-но
      0 0
      10:15, 19 мар 2022
      и сега го играе "неутрален"! Първия ден от ТВ екран:"Крим е Руски", а на следващия се обяснява и извинява на американското посолство!
Последни новини