От х:

Днес в x:

България подкрепя подобряването на комуникационната свързаност на ЕС чрез изграждане на подводни кабели

В настоящия нестабилен геополитически контекст, България подкрепя разгръщането на международната комуникационна свързаност на Европейския съюз чрез изграждане на подводни кабели. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Дилян Берковски по време на участието си в неформален съвет на министрите под егидата на Френското председателство, формат: „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, съобщиха от пресцентъра на министерството. България подготвя проекти и за допълнителна свързаност през Черно море със съседни държави, уточни той. 

„Разполагането на повече нови и независими опорни трасета и инфраструктури повишава устойчивостта на интернет, тъй като се изграждат нови алтернативни маршрути, по които данните могат да се предават в случай на атака или аварии. Готови сме да работим с държавите членки и Европейската комисия за проектирането на задължителна система за докладване на прекъсвания от операторите на подводни кабели. Имаме интерес също към прилагане на платформата за портал за данни ЕС-Балтийско-Черно море и проекти за местна свързаност в страните от Източното партньорство“, заяви заместник-министър Берковски.

Общо 99% от глобалния интернет трафик преминава по подводни кабели, отбелязаха министрите по време на форума. Към 2021 г. в експлоатация са 436 подводни кабели с обща дължина 1,2 милиона километра. Устойчивостта и защитеността на тази инфраструктура е от изключително значение, особено в период на управление на кризи, когато електронните съобщителни мрежи са от решаващо значение за разпространението и получаването на информацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини