От х:

Днес в x:

Зеленчуците, които забавят стареенето

Нека го кажем от самото начало - няма начин да спрем процеса на стареене. Естествено е с времето телата ни да остаряват и единственото, което може да направим по въпроса, е да се научим да живеем в мир с този факт.

И все пак има някои неща, които могат да забавят стареенето, при това по изцяло здравословен начин.

Така при редовна консумация някои храни осигуряват на тялото важни вещества, които пък подобряват тонуса и здравословния стаус, като намаляват и риска от заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Последни изследвания показват, че листни зеленчуци като къдравото зеле (кейл) и спанака имат изключително положително въздействие върху процеса на стареене, особено когато става въпрос за когнитивното здраве.

Проучване от 2018 г. разглежда специфичните съединения в листните зеленчуци (нитрати, лутеин, фолиева киселина, β-каротин и витамин К) и начина, по който те могат да повлияят на когнитивния спад с времето.

Участниците в изследването са на възраст между 58 и 99 години, а основното изискване към тях е да не страдат от деменция или други когнитивни увреждания. В рамките на пет години те е трябвало да отговорят на редица въпроси, чиято основна цел е да разкрият хранителните им навици.

Установява се, че консумиращите редовно листни зеленчуци, имат по-бавен когнитивен спад в сравнение с онези, които не го правят. И това се отнася не само не само за хората в напреднала, но и за тези на средната възраст.

И нещо повече: възрастните, които консумират средно три порции листни зеленчуци на ден, имат по-бавен когнитивен спад - подобно на човек, приблизително 11 години по-млад от тяхната възраст.

Основният "виновник" за всичко това, оказва се, е лутеинът. Това специфично съединение, което се намира в големи количества в спанака, авокадото и яйцата, има силни защитни свойства, свързани с когнитивната функция и развитие.

Но ползите от яденето на листни зеленчуци са многобройни и съвсем не се ограничават само с влиянието им върху психичното здраве.

Установено е, че къдравото зеле и спанакът помагат и за намаляване на риска от диабет и някои видове рак и сърдечни заболявания. И всичко това се дължи на високото съдържанието на фибри и антиоксиданти, припомня Eat This, Not That!.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини