От х:

Днес в x:

Спряха руските танкове на половината път от границата до Киев

Руските войски, настъпващи към Киев от зоната на изключване, бяха спрени от въоръжените сили на Украйна край село Иванков. Това съобщи "Украинская правда", позовавайки се на източници от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

"Руските танкове се движат към Киев, но се стигна до битка при Иванков. Украинските сили взривиха моста, за да спрат руския конвой", се казва в доклада.

Отбелязва се, че Иванков се намира на половината път от границата до Киев. След него се отваря възможността за атака на столицата през Вишгород.

Активни бойни действия е имало тази нощ по всички линии на сблъсък в Украйна и те продължават, съобщава Униан.

През нощта около 4 часа в Киев поехтяха взривове. Според съобщения на властите, те са били от попаденията на украинската ПВО. Отломки от ракети са паднали върху жилищен блок и са предизвикали пожар. Има втори подобен инцидент. Съобщава се, че много хора са прекарали нощта в метрото.

В среднощно обръщение Зеленски обяви всеобща мобилизация, като каза, че Украйна сама трябва да се бори срещу агресора. Президентът заяви, че Киев и лично той са цел номер едно на руското нахлуване.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр предупреди, че по-късно днес руските сили може да навлязат в райони в непосредствена близост до Киев. Тя каза, че части на украинската армия бранят позиции на четири фронта въпреки численото превъзходство на противника, посочва Ройтерс.

Съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко каза, че Украйна очаква по-късно днес руска танкова атака срещу столицата. Той допълни, че защитниците на Киев са готови да бранят града с противотанкови ракети, доставени от чуждестранните съюзници на страната, съобщи БТА. 

Коментари в сайта

Последни новини