От х:

Днес в x:

Прогноза: "Масова миграция" на човечеството в метавселената до 2026 година

Според Gartner до 2026 г. 25% от световното население ще прекарва поне един час на ден в метавселената, използвайки виртуалното пространство за работа, образование, забавление и пазаруване.

"В момента се създават начини, които да позволят на потребителите да възпроизведат живота си в дигиталните светове", каза Марти Резник, вицепрезидент по изследванията в Gartner. "От посещение на виртуални класни стаи до закупуване на дигитална земя и изграждане на виртуални домове, всички тези дейности вече се извършват в различни среди. В крайна сметка те ще се осъществят в една единствена среда - метавселената."

Gartner определя метавселената като колективно виртуално пространство, създадено от обединението на разширената физическа реалност с цифровата. Това пространство е постоянно и достъпно чрез всеки тип устройство, от таблети до дисплеи, монтирани на главата.

Тъй като нито един доставчик няма да притежава метавселената, Gartner очаква виртуалната икономика да бъде поддържана от цифрови валути и незаменими токени (NFT). Метавселената ще повлияе на всеки бизнес, с който потребителите взаимодействат ежедневно.

Компаниите ще осигурят по-добро взаимодействие, сътрудничество и връзка със своите служители чрез привлекателни работни пространства във виртуални офиси. Освен това виртуалните събития, които набраха популярност през последните 18 месеца, ще предложат повече възможности за сътрудничество и вдъхновение в мрежата, пише източникът.

"Компаниите ще имат възможност да разширят и подобрят своите бизнес модели по безпрецедентен начин, преминавайки от дигитален бизнес към бизнес в метавселената", казва Резник. "До 2026 г. 30% от организациите в света ще имат готови за метавселената продукти и услуги."

Въпреки че внедряването на технологиите за метавселена е фрагментирано и е в начален стадий, Gartner предупреждава да не се инвестира сериозно в определена метавселена. "Твърде рано е да се каже какви инвестиции ще бъдат жизнеспособни в дългосрочен план, но продуктовите мениджъри трябва да отделят време, за да изучават метавселената и да се подготвят за прехода, за да бъдат конкурентоспособни в бъдеще“, казва експертът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    ИК
    И като спре нетя
    9 0
    23:11, 8 фев 2022
    Идва големия глад.ще оцелее този който гледа крави,овце,кокошки,чушки. Другите ще се дръгнат на гладно.
  • 2
    Ме
    Мета и хвърлям боклука
    2 0
    08:38, 10 фев 2022
    Заповядайте в Матрицата, евреин ви я направи!

Случаен виц

Последни новини