От х:

Днес в x:

7 от 11-те санкционирани с къщи за гости в Хасковско спечелиха делата

7 от 11-те санкционирани с къщи за гости в Хасковска област си спечелиха делата в Административен съд – Хасково. Това съобщиха за Haskovo.net от Темида на запитване по Закона за достъп до обществена информация.

През 2019 г. по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости. В област Хасково бяха 11 къщи за гости, на които бе наложена 100% санкция и трябваше да връщат общо 3 610 702,41 лева. Тогава стана ясно, че най-честите нарушения при проектите за къщите за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. Публикацията може да видите тук.

Представителите на 11-те обекта са обжалвали санкциите пред Административния съд в Хасково. Въпросните къщи за гости се намират в няколко населени места в региона – Брястово, Царева поляна, Кралево, Мезек, Минерални бани, Свиленград и община Тополовград.

По 10 от образуваните дела има постановени съдебни актове и разглеждането им пред Административен съд – Хасково е приключило. Едно от делата е висящо, като по същото предстои произнасяне на съда.

Едно от приключилите пред Административния съд в Хасково дела е изпратено по подсъдност на Административен съд – Ямбол, по две от делата с решенията си съдът в Хасково е отхвърлил подадената жалба, а по останалите дела с решенията си съдът е отменил обжалваните санкции, тоест приключили са в полза на жалбоподателя.

В по-голямата част от съдебните решения, с които оспорените административни актове са били отменени, съответните състави на Административен съд – Хасково са приели, че не е бил спазен редът за издаването им. Магистратите са констатирали, че съответният акт е бил издаден по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители – с акт за установяване на публично държавно вземане, вместо по правилата на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове – с решение за налагане на финансова корекция.

По казуси, идентични с разгледаните пред Административен съд – Хасково по мярка „Разнообразяване към земеделски дейности“ по „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., в периода 2020 – 2021 г. се утвърди практика на Върховния административен съд на Република България, съгласно която правилният ред за издаване на административен акт по цитираната мярка, с който лицето се лишава от отпуснатата му финансова помощ, е този по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това е и основната причина за отмяна на оспорените пред Административен съд – Хасково административни актове, от вида на разглежданите в настоящия случай.

По друга част от делата, приключили с решение за отмяна на оспорения акт, съдът е приел, че не са били налице нарушения на материалния закон от страна на ползвателите на финансовото подпомагане в хода на изпълнение на проектите им, както е възприел Държавен фонд „Земеделие“.

В решенията, с които жалбите са били отхвърлени, съдебните състави са приели, че от административния орган не са били допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон при издаване на оспорените административни актове.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    За това някой ден Комунистите ще ни режат Главите
    • Jh
      JHB
      16 -6
      18:27, 30 яну 2022
      Те къщите са на комунисти, собствените си глави ли ще режат? Аман от некомпетентни коментари възхваляващи престъпния комунизъм,,,
  • 2
    Ка
    Каренин
    67 -1
    11:27, 30 яну 2022
    Видя ли статия за съд и прокуратура и знам резултата без да чета - не са открити никакви нарушения, неправомерен ред на издаване на актовете, сбъркани съдебни процедури.... После се чудим защо сме на последно място по доверие в съдебната система и на първо по корупция.
    • Пр
      Проверяващ
      21 0
      16:46, 30 яну 2022
      Така се става председател на съд
  • 3
    Ло
    Лошо
    81 -6
    11:27, 30 яну 2022
    На Искендер глоба не може да се налага. Община Минерални Бани е негова собственост. Той не е кмет а султан.
  • 4
    Ja
    Jack Bauer
    70 -1
    12:02, 30 яну 2022
    Пародия на съд и съдебна система. Скапани нещастници.
    • Ня
      Някой
      6 0
      09:07, 31 яну 2022
      То хубаво че се махна тази съдийка- арменката Бодикян , тогава щяхте да видите "кон боб яде ли" ! Тази щеше да ви "изяде" с парцалите ви и надали някой щеше да спечели делото в негова полза
      ...
  • 5
    Iv
    Ivan
    28 -1
    15:49, 30 яну 2022
    То бива да си прост,ама да налагаш глоба,като идея си нямаш по кой закон да я наложиш,това вече е изкуство.Сега тези,дето налагаха неправомерни глоби изправете пред съда,защото не знаят как да си вършат работата на държавната хранилка,а другите, с къщичките по европрограми, ги глобете по закона,който трябва и целия цирк ще приключи много бързо.Нищо сложно!
  • 6
    Же
    Железан
    28 -2
    16:20, 30 яну 2022
    Ей, ами Ясен Янев доктора и той ли е недосегаем?
    Къща за гости една конфликт на интереси с работните му места. Има ли правосъдие в Хасково или напротив? Я новата обласна и новия и замесник да са задействат.
  • 7
    Ва
    Василев
    17 -2
    17:54, 30 яну 2022
    Ако умишлено са съставени актовете по този начин?
    • 44
      44
      7 0
      09:19, 31 яну 2022
      Не бих се учудил.
  • 8
    Бъ
    България=
    3 0
    10:49, 31 яну 2022
    Пародия
  • 9
    Ако някой плати сметката за цялата джабала, справедливостта винаги ще тържествува. Не са законни, собствениците плащат. Законни са, държавните органи, връщат цялата сума.
Последни новини