От х:

Днес в x:

Общини, които нямат общи устройствени планове до края на 2022 г. - без финансиране

"Продължаваме Промяната" /ПП/ предлага общини, които нямат общи устройствени планове до края на 2022 г., в бюджета за 2023 г. да не получават средства за капиталови разходи. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев по време на дискусията по темата регионално развитие.

В разговорите участват представители на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", които представиха своите виждания по темата. Разговорите са част от серията от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение.

Предлага се също язовирите да се разделят между различните ведомства на база на това за какво се използват - тези за напояване да отидат към земеделското министерство, за питейни нужди - към регионалното министерство, и съответно ВиК холдинга, ако тази структура се запази, а язовирите за енергоподаване да отидат към енергийното ведомство. Ако има такива, които са със смесени цели, да се направи съответната преценка къде да отидат.

От политическата формация предлагат също да се задели ресурс в централния бюджет за поемане на разходите по изпълнение на всички влезли в сила решения за разрушаване на незаконното строителство. В рамките на Бюджет 2022 да се заделят средства за целта, после ще си ги търсим по съдебен ред, каза Василев.

ДНСК трябва да направи преглед на всички обекти, които потенциално попадат в обхвата на защитените територии или в обхвата на Черноморската територия, и да установи дали има нарушения при строителните книжа. Ако има такива, ДНСК трябва да предприеме съдебни действия, предлагат от ПП.

Предлага се също и изготвяне на пълна кадастрална карта на територията на страната.

Йордан Терзийски от ПП акцентира въху това, че се планира изграждането на единна актуализирана ГИС системата, което ще в подкрепа на инвеститорите да разполагат с ясна база данни. Според политическата формация трябва да има механизъм за стимулиране на общините да привличат инвестициите, да си партнират и да участват в общи обществени поръчки. По думите на Терзийски това ще намали корупцията и ще им позволи да получават по-добри цени.

Терзийски каза, че Плановете за интегрирано развитие сега не се ползват пълноценно и трябва да има междуведомствена координация.

От политическата формация предлагат да има структура за обучение и консултации в подкрепа на общините при кандидатстването по европрограмите, за да не се налага използването на консултанти, както и да има училище за администратори. Работи се активно по създаването на Кодекс за териториално и регионално планиране, който да обхваща всички закони, свързани със строителния процес.

За ВиК сектора се планира да има одит на ВиК холдинга и изграждане на система за онлайн мониторинг, която да осигурява възможност за превенция и ранно предупреждение при пожари, наводнения и свлачища.

В дискусията от БСП участваха Борислав Гуцанов, Генади Събков, Петко Тюфекчиев, Михаил Лисков, Стефан Начев, от ИТН - Георги Георгиев, Гроздан Караджов, Силвия Бакърджиева, Владо Вълков, Галя Бърдарска, от ДБ - Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов, Надежда Бобчева, Грети Стефанова, от ПП - Йордан Терзийски, Богомил Петков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ар
    Архитектура
    7 -3
    10:23, 26 ное 2021
    Кмете, ти по този въпрос мислил ли си? Или като баце, гепим до последно и после да му мисли следващия.
    • Ха
      хасковлия
      8 -3
      11:48, 26 ное 2021
      Сега ако стане така кмете това значи че ще трябва и пълен отчет за какво си похарчил парите и как е било изпълнено. Повярвай ми ще го проверят!
      И тоя стадион за 850 бона незнам къде ги глътна??? тая трява толко ли е скъпа бре. Дано и там проверят!!!
Последни новини