От х:

Днес в x:

Антична Бонония, един от най-големите римски градове по долния Дунавски лимес, разкрива история на 20 века

Античният град Бонония, един от най-големите римски градове по долния Дунавски лимес, разкрива история на 20 века. Това разказа за БТА доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ към БАН. За шеста поредна година екип археолози под ръководството на доц. д-р Здравко Димитров разкриват останките от античния град Бонония, разположен под центъра на съвременния Видин. Разкопките ще завършат в края на ноември като в момента се проучва западната порта на античния град и кула 10 от укрепителната система. Разкриват се зидове с височина от 4 до 5 метра, каза Димитров.

Проучванията на откритата нова кула 10 е най-големият ни резултат тази година. Кулата е много голяма и с изключително запазени автентични зидове. Разкрихме основната, най-голяма порта на антична Бонония, установихме, че тя се намира точно по средата на Западната крепостна стена и е проучвана последно през 70-те години на миналия век от видинския археолог Йорданка Атанасова, разказа той.

По думите му от научна и експозиционна гледна точка е особено важно, че е разкрит евентуалният проход между фортификационната кула 10 и основната порта на античния град. При разкопките много ясно се виждат двете добре отсечени стени на портата - северна и южна, и проходът, който е широк пет метра, отбеляза доц. д-р Здравко Димитров. Трябва да установим, дали проходът не е именно връзката между кула номер 10, която има форма на окръжност или пък е първоначалната порта на града от началото на четвърти век, която по-късно е била затворена с тези порти, разказа историята на откритията археологът.
В последните дни е разкрита южната външна страна на кула номер 10, на ниво цокъл на конструкцията, който е скосен. Това е характерно за всички десетоъгълни кули в антична Бонония. Градежът е запазен в автентичния си вид до височина от 2,50 метра като специалистите продължават да копаят надолу в дълбочина.

Работейки в дълбочина, достигаме до периоди от края на пети - началото на шести век, период в който са направени много преустройства на крепостните стени на Бонония. Като продължим разкопките в дълбочина очакваме на базата на разкритията ни досега на кулите 8 и 7, да попаднем на още два метра архитектурен пласт и запазени архитектурни структури, каза още доц. д-р Димитров.

По думите му археолозите са особено радостни, че новооткритата кула 10 е с изключително запазени автентични зидове с височина 4-5 метра. Запазен е градеж от късноримската и късноантичната епоха като каменните блокове на някои места са до 10 реда и върху тях се редуват пояси с тухлен градеж по четири реда римски тухли, споени с хоросан. Това е т.н. античен и градеж - стил опус микстум, който е един от най-здравите и трудни за разбиване от враговете на римската империя, и е използван при изграждането на цялата западна стена на Бонония. Това ни дава много добри възможности за бъдеща реставрация и превръщането на този участък от антична Бонония в археологически парк и туристически обект с голям потенциал. Още повече, че е разположен в идеалния център на Видин, в квартал "Калето", само на 200 метра от замъка "Баба Вида", Епиграфския музей и видинската Синагога, не крие удовлетворението си експертът.

Видин е градът в цяла България, който има най-много запазени архитектурни паметници от различни епохи - римската крепост в антична Бонония, средновековни градежи - замъкът "Баба Вида" и цялостната фортификационна система на османската крепост Калето. Всичко това е едно изключително богатство и на практика на тази градска територия до река Дунав е запазена и отразена цялата история на града от 5 до 21 век, което дава възможност да се проучат всички етапи от историята на Видин, посочва археологът.

Според него артефактите и находките, които се откриват в антична Бонония са изключително богати.

Разкриваме един непрекъснато развивал се културен пласт в продължение на 20 века, където няма никакво ограбване от иманяри и разрушения, каквито имаме в други антични градове от Дунавския лимес, както е в Рациария. Само за месец и половина тази година на обекта сме открили над 600 артефакти и ценни находки, това са изключително ценни монети от римската и късноримската епоха, средновековни фолиси /медни и бронзови монети/ от 11 и 12 век, корубести монети, монети на западни владетели, доста сериозно са представени нумизматични единици от османския период. Открихме и огромно количество керамичен материал и накити и те постъпват във фонда на Регионалния музей във Видин за реставрация. И както всяка година - стават основа за поредна изложба на разкритите артефакти в антична Бонония и средновековния град Бдин, който я наследява, каза още Димитров.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини