От х:

Днес в x:

Д-р Ваня Михалева:Нуждаем се от спешна реформа в здравеопазването, то трябва да стане достъпно и в малките населени места!

Д-р Ваня Михалева,втора в листата на коалиция „БСП за България”е лекар по дентална медицина. Завършила е Медицинския университет в Пловдив през 1992 г. Работи близо 30 години като зъболекар. Омъжена. С две деца.

-Д-р Михалева,Вие сте ново лице в политиката.Кое ви привлече?

-Аз съм от гражданската квота в листата на коалиция „БСП за България”. В намеренията на коалицията за развитие на страната в краткосрочен план, в близките няколко месеца ,припознах това което виждам като проблеми в обществото.Проблемите са много.Затова темата за здравеопазването е на първо място в срещите ми с хората.  Здравната тема,доминира. Основно се коментира достъпът до здравеопазване в малките населени места. Липсата на медицински сестри и лекари в малките общински болници. Актуални са проблемите по ковид вълната, ваксинациите. Привлече ме възможността за промяна на ситуацията в страната, промяна,която трябва да тръгне от хора като нас, които виждат истинските проблеми.Ние работим всекидневно с хората,контактуваме с тях,усещаме пулса на времето.

-Казахте,че разговаряте за ковид вълната. Какво трябва да се направи за да се овладее настоящата ситуация?

-Българските граждани трябва да бъдат насърчавани за да се ваксинират. Това се опитвам да направя при срещите си с хората. Настроенията в различните населени места са различни.Някои от жителите им са твърдо за ваксинация.Те са се имунизирали. Ваксинирани са и семействата им. Други са на противоположната позиция.Те са уплашени. Има и колебаещи се.Опитвам се да убедя колебаещите се, че имунизацията е най-правилния начин за излизане от кризата.

-На национално ниво,какво трябва да се направи?

-Разяснителна кампания. Хората се мотивират от личния пример. Както на медиците, така и от популярни в публичното пространство личности. В никакъв случай не бива да има принудителна ваксинация. Всеки трябва да вземе решението си без принуда, след консултация с личния лекар. Затова насърчителната кампания е особено належаща.

-Отдавна се говори за нуждата от реформа в нашето здравеопазване. Какви са първите стъпки,които трябва да се направят?

-Трябва малките здравните  лечебни заведения в общините, да се преструктурират като защитени. Това ще даде възможност на младите колеги да се върнат в тези болници,за да се даде достъп на хората от отдалечените места от медицинска помощ. Да имат възможност да я потърсят в най-близкото населено място.

  В платформата на социалистите се предвижда премахване на статута на здравните заведения като търговски дружества.На този етап не бих коментирала подобни намерения. Като навляза в детайли, мисля че ще вникна в позитивите. При всички случаи достъпът на българските граждани до медицинска помощ трябва да бъде улеснен.

-Какво е денталното здраве на българина? Какво трябва да се направи в Кърджали и областта?

-Превенцията е много важно нещо. Профилактиката за всички видове заболявания трябва да бъде на първо място. Не могат да се очакват добри последствия от едно закъсняло лечение. Пример за превенцията е кампанията по силанизация на деца от 5 до 8 години, която тече и в Кърджалийска област.Аз съм един от участниците в нея за нашия регион. Преди десетина години е направено проучване на съзъбието на децата от Кърджалиско. Оказва се,че никъде не е добро. Затова съм се включила в тази кампания,за да я насърчавам. Родителите трябва да бъдат информирани, за да могат децата да се възползват пълноценно от тази профилактична мярка.

-Казвате,че се солидаризирате с програмата на БСП за здравеопазването. Смятате ли,че това може да бъде водещ акцент в предизборната кампания на социалистите?

-Да смятам. Всички срещи,които провеждам с хората,показват точно това. Здравеопазването ни има крещяща нужда от реформа.

-Какво ще кажете за платеното здравеопазване?

-Няма лошо. Това дава стимул на колегите да се развиват..Да се купува нова техника. Платеното здравеопазване не е алтернатива. Но в никакъв случай не бива да доминира над общественото. Трябва широк кръг хора да имат възможност на грижа от държавата.

-Какви са шансовете на БСП за мандат в Кърджали?

-Доста големи.Настроенията на хората в областта, с които се срещаме показват подкрепа за политиката на социалистите. Това се дължи на факта, че във времето БСП запази политическия курс, който провежда. Винаги е близо до хората.Успява да намери болните места в обществото. Партия с добра социална политика.

-Водача на листата Милко Багдасаров бе вече народен представител.Има ли безрезервна подкрепа за нов мандат?

Пълна подкрепа. Той е разпознаваемо лице. Навсякъде където ходим, хората виждат в него човек, който би им помогнал. Да направи така нещата да се случат, така както трябва.

Кърджали бг вести

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини