От х:

Днес в x:

Русия тренира унищожаване на враг в Черно море докато 2 кораба на САЩ са в района

Черноморските военноморски сили на Русия практикуваха унищожаване на вражески цели във вторник, докато Москва настръхна от присъствието на два военни кораба на САЩ в района, съобщават "Ройтерс" и "Войс оф Америка". 

Президентът Владимир Путин коментира по-рано, че руските сили могат да наблюдават командния кораб USS Mount Whitney "през ​​бинокъл или през мерника на своите... отбранителни системи" и критикува дейността на НАТО близо до границите на Русия.

Във вторник Черноморският флот съобщи, че корабите му са тренирали унищожаването на вражески цели и че техните системи за противовъздушна отбрана са приведени в бойна готовност в базите му в Новоросийск и в анексирания Крим, предаде "Интерфакс".

"Те... унищожиха въздушни цели на условен враг със зенитно-ракетно оръжие и артилерия", се казва в изявление.

По-рано Русия предупреди западните държави да не изпращат военни кораби в Черно море и да не се приближават до бреговете на Крим. Русия смята Крим за част от своята територия, но полуостровът е международно признат за част от Украйна.

ВМС на САЩ съобщиха в понеделник, че USS Mount Whitney е пристигнал в Истанбул и че скоро ще обедини силите си с други кораби в Черно море.

"След това посещение в пристанището, ще се присъедини към USS Porter (DDG 78) в Черно море, за да засили сътрудничеството между силите на САЩ и НАТО в морето", се казва в изявление на ВМС на САЩ.

Във вторник Кремъл отхвърли като нискокачествена инсинуация съобщения в американските медии за натрупване на руски войски близо до Украйна, въпреки че каза, че зависи само от Москва, къде премества войски на територията си.

Politico съобщи, че търговски сателитни снимки, направени в понеделник, потвърждават последните съобщения, че Русия отново трупа войски и военно оборудване на границата с Украйна след голямо натрупване тази пролет.

Украйна заяви в понеделник, че не е наблюдавала увеличение на руските войски или оборудване близо до границата.

Служител на НАТО каза: "НАТО е бдителна и рутинно следи движенията на руските сили. Важно е да се гарантира прозрачност и да се избягват всякакви погрешни изчисления."

Русия многократно обвинява НАТО в извършване на провокативни дейности близо до нейните граници.

Алиансът казва, че е решен да засили сигурността на близките до Русия държави-членки след анексирането на Крим от Москва и подкрепата й за проруските бунтовници в Източна Украйна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини