От х:

Днес в x:

Откриха растение, което хапва плъхове

Учените го нарекли Nepenthes attenboroughii в чест на британския натуралист и водещ на научно-популярни предавания Дейвид Атенбъроу

Британски биолози откриха нов вид месоядно растение, което е способно да поглъща не само насекоми, а дори малки животни - например плъхове. Това е най-голямото подобно растение от всички известни в света, поясняват учените.

За пръв път то било забелязано през 2000 г. от християнски мисионери по време на посещението им в планината Виктория на остров Палаван, Филипините.

Едва наскоро обаче била организирана научна експедиция, състояща се от британски и филипински учени, която тръгнала по следите на новия вид.

Биолозите попаднали на непознатото досега растение на височина от 1600 метра над морското равнище. Те го нарекли Nepenthes attenboroughii - в чест на британския натуралист и водещ на научно-популярни предавания Дейвид Атенбъроу.

Освен на необичайния месояден вид, учените попаднали и на други странни организми, които не успели да идентифицират.

Сред тях са странни розови папрати и сини гъби. По пътя си видели и месоядното растение Nepenthes deaniana, което вече повече от 100 години не е срещано в природата.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини