От х:

Днес в x:

В края на септeмври се очаква поскъпване на консумативите за училище с 15-20 %

    Между 15 и 20 % се очаква да поскъпнат канцеларските и ученически пособия до края на септември. Увеличението е свързано със скока на цените на суровините в световен мащаб. Картоните и хартиите са вече с по-висока цена над 15 %, а PVC суровините са поскъпнали с около 30 на сто. Затова се очаква и скок на цените към крайния потребител и у нас до седмици, обясни Иван Мерджанов, собственик и управител на складова база за канцеларски и ученически пособия в Хасково.

    „Всичко пристига на по-висока цена от Китай. Засега се мъчим да задържаме все още по-ниските цени и на едро, и на дребно, но с тези и темпове на поскъпване на новата стока, която идва, ще сме принудени да индикираме стойностите и ние до няколко седмици“, посочи той.

    Ден преди новата учебна година в базата има родители и ученици, които се подготвят с необходимото за клас. Основно обаче пазаруват родителите на първолаците, защото само те има вече списъци за това какво трябва да набавят. Заради здравната обстановка тази година се пазарува в последния момент, тъй като до последно родителите на по-големите ученици нямат указания за консумативите, които ще се изискват от преподавателите. Списъците на от някои училища са дадени, но на много все още -не, макар да е само ден преди 15-ти септември. Много от родителските срещи са днес, а друга част в следобеда на Първия учебен ден, споделиха касиерите в базата.

    Между 30-40 лв. излиза окомплектоването на ученик с учебни пособия тази година. В това число обаче не влиза новата раница.

    Цената на добра ученическа раница-ергономична за запазване на гърба, правилно носене и разпределение на тежестта е със средна цена 50 лева.

    В специализираните интернет сайтове се предлагат и smart раници със зарядно за телефон, а цените им варират от 77 лева до над 130 за тези, които имат и още екстри, като защита от кражба и са с водоустойчиво покритие.

    В базата за пособия край Хасково родителите добавят към цената за най-необходимото и още около 10.80 лв. за качествена кутия за храна с две разделения, плюс около 18 лева за шише за вода.

    През утрешния ден се очаква напливът в склада да е много голям, затова търговците призовават хората за търпение, тъй като ще трябва да се спазват противоепидемичните мерки и клиентите ще бъдат пускани на етапи, според указанията на Здравното министерство.

    Още днес обаче семейството на петокласничката Нарин от ОУ“ Св.св. Кирил и Методий“ в с. Конуш приключи с пазара за училище.

    Семейството е отделило за учебните пособия на дъщеря си и по-големия й брат по около 100 лева, а в допълнение със спортния комплект за часовете по физическо и гуменките, и новите раници, общият бюджет за двамата ученици надхвърля 300 лева.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ха
      Хасково бет
      14 -1
      18:34, 14 сеп 2021
      Търговците чакат само такъв род статии зада вдигнат на следващия ден цените !
    • 2
      Сега им дадоха по 60лева отгоре
    • 3
      По
      Поскъпване хааа
      11 0
      18:58, 14 сеп 2021
      Още нищо не сте видяли!!!!.
    • 4
      Ха
      ХАХА ИЗМАМНИЦИ
      13 -2
      19:58, 14 сеп 2021
      НА всякъде е намалена цената само в Бъргария увеличават цените
      • Яд
        Ядосан
        10 -1
        21:04, 14 сеп 2021
        Мазните олигарси са гладни.
    • 5
      Ср
      Срам
      11 0
      21:05, 14 сеп 2021
      А заплатите кога с 15-20%?
      • Яд
        Ядосан
        7 -1
        21:18, 14 сеп 2021
        Когато излезем всички и изметем 30-годишните паразити, ама не с плакати, а с джепане.
    • 6
      Аз
      Аз
      7 0
      21:54, 14 сеп 2021
      Това е нашето безплатно образование за съжаление, за децата ни! Не е важно какво ще научат, важно е колко ще се плати за раници, шишета, тетрадки и прочие!
    • 7
      Е
      Е
      6 -2
      22:36, 14 сеп 2021
      Ден година храни, не купувайте, и ще видите тези хора дето продават тетрадки, да простят на улицата.
      • И
        И
        1 -6
        23:40, 14 сеп 2021
        Тези търговци, може би някой ден ще просят, но Рум... Виж коментара
    Последни новини