От х:

Днес в x:

Десетте най-дълго живеещи животни на планетата в момента

    Животинското царство може да се похвали с невероятно дълъг живот, който далеч надхвърля човешкия. Докато хората могат да имат "абсолютна граница" от 150 години, това е миг в сравнение с вековете и хилядолетията, които някои животни преживяват. А някои животни могат дори да спрат или да обърнат напълно процеса на стареене.

    Въпреки че има много дълголетни сухоземни животни (най-старата костенурка например е на почти 190 години), никое от тях не попада в този списък -истинските шампиони на възраст всички живеят във водата. 

    1. Гренландски кит - потенциално 200+ години

    Гренланския кит (Balaena mysticetus) са най-дълго живеещите бозайници. Точната продължителност на живота на арктическите и субарктичните китове не е известна, но каменните върхове от харпун, открити при някои уловени индивиди, доказват, че те живеят комфортно над 100 години и могат да живеят повече от 200 години, според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

    Китовете имат мутации в ген, наречен ERCC1, който участва в възстановяването на повредена ДНК, което може да помогне за защита на китовете от рак, потенциална причина за смърт. Друг ген, наречен PCNA, има секция, която е дублирана. Този ген участва в растежа и възстановяването на клетките, а дублирането може да забави стареенето, съобщи Live Science.

    2. Скална риба - 200+ години

    Скалните риби (Sebastes aleutianus) са сред най-дълго живеещите риби и имат максимална продължителност на живот най-малко 205 години. Тези розови или кафеникави риби живеят в Тихия океан от Калифорния до Япония. Те достигат дължина до 97 сантиметра и ядат други животни, като скариди и по-малки риби, според Комитета по състоянието на застрашената дива природа в Канада (COSEWIC), независим консултативен комитет, който оценява статуса на застрашените от изчезване видове в Канада.

    3. Сладководни перлени миди - 250+ години

    Сладководните перлени миди (Margaritifera margaritifera) са двучерупчести, които филтрират частици храна от водата. Те живеят главно в реки и потоци и могат да бъдат намерени в Европа и Северна Америка, включително САЩ и Канада. Най-старата известна сладководна перлена мида е била на 280 години, според Световния фонд за дивата природа (WWF). Тези безгръбначни имат дълъг живот благодарение на ниския си метаболизъм.

    Сладководните перлени миди са застрашен вид. Тяхната популация намалява поради различни фактори, свързани с човека, включително увреждане и промени в речните местообитания, от които зависят, според Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

    4. Гренландска акула - 272+ години

    Гренландските акули (Somniosus microcephalus) живеят дълбоко в Северния ледовит и Северния Атлантически океан. Те могат да достигнат дължина 7,3 метра и се хранят с различни други животни, включително риби и морски бозайници, като тюлени, според обсерваторията на Сейнт Лорънс в Канада.

    Проучване от 2016 г. на тъканта на окото на гренландска акула, публикувано в списание Science, изчислява, че тези акули могат да имат максимална продължителност на живот най-малко 272 години. Най-голямата акула в това проучване е живяла поне около 392 години и изследователите предполагат, че евентуално е възможно акулите да са били даже на 512 години. Оценките за възрастта са с известна степен на несигурност, но дори и най-ниската оценка от 272 години все още прави тези акули най-дълго живеещите гръбначни животни на Земята.

    5. Тръбни червеи - 300+ години

    Тръбните червеи са безгръбначни, които имат дълъг живот в студената, стабилна среда в морските дълбини. Проучване от 2017 г., публикувано в списание The Science of Nature, установи, че Escarpia laminata, вид тръбен червей, живеещ на океанското дъно в Мексиканския залив, обикновено живее до 200 години, а някои екземпляри оцеляват повече от 300 години. Тръбните червеи имат ниска смъртност с малко естествени заплахи, като например липса на хищници, което им е помогнало да се развият до толкова дълъг живот.

    6. Арктически миди - 500+ години

    Океанските арктически миди (Arctica islandica) обитават Северния Атлантически океан. Този соленоводен вид може да живее дори по-дълго от другите двучерупчести в този списък, сладководните перлени миди. Една океанска мида, открита край бреговете на Исландия през 2006 г., е на 507 години, според Националния музей Уелс във Великобритания.

    7. Черен корал - 4 000+ години

    Коралите приличат на цветни, подводни скали и растения, но всъщност са съставени от екзоскелети на безгръбначни, наречени полипи. Тези полипи непрекъснато се размножават и се заменят, като създават генетично идентично копие, което с течение на времето кара структурата на кораловия екзоскелет да става все по-голяма. Следователно коралите се състоят от множество идентични организми, а не от един организъм, като например гренландските акули или мидите, така че продължителността на живота на коралите е по-скоро екипна.

    Коралите могат да живеят стотици или повече години, но дълбоководните черни корали (Leiopathes sp.) са сред най-дълго живеещите корали. Екземпляри от черни корали, открити край бреговете на Хаваите, са оценени на въздаст 4 265 години, съобщава Live Science.

    8. Стъклени гъби - 10 000+ години

    Морските гъби са съставени от колонии животни, подобни на корали, и също могат да живеят хиляди години. Стъклените гъби са едни от най-дълго живеещите гъби на Земята. Членовете на тази група често се срещат в дълбокия океан и имат скелети, наподобяващи стъкло, откъдето идва и името им, според NOAA. Проучване от 2012 г., публикувано в списанието Chemical Geology, изчислява, че стъклена гъба, принадлежаща към вида Monorhaphis chuni, е на около 11 000 години. Други видове гъби могат да живеят още по -дълго.

    9. Медуза Туритопсис - потенциално безсмъртна

    Наричат малките медузки Turritopsis dohrnii ​​безсмъртни, защото потенциално могат да живеят вечно. Медузите започват живота си като ларви, преди да се установят на морското дъно и да се трансформират в полипи. След това тези полипи се превръщат в свободно плуващи медузи. Възрастните Turritopsis dohrnii са специални с това, че могат да се превърнат отново в полипи, ако са физически повредени или гладуват, според Американския природонаучен музей, и по-късно да се върнат към състоянието си на медузи.

    Медузите Туритопсис, които са родом от Средиземно море, могат да повторят този подвиг, като обърнат многократно своя жизнен цикъл и следователно може никога да не умрат от старост при подходящи условия, според Природонаучния музей в Лондон. Turritopsis dohrnii са малки - под 4,5 милиметра в диаметър, и са храна за други животни като риби или могат да умрат по друг начин, което е пречка да постигнат безсмъртие.

    10. Хидра - потенциално безсмъртна

    Хидрите са група от малки безгръбначни с меки тела, които приличат малко на медузи. Подобно на Turritopsis dohrnii, хидрите също имат потенциала да живеят вечно. Хидрите не показват признаци на влошаване с възрастта, съобщава Live Science. Тези безгръбначни са до голяма степен изградени от стволови клетки, които непрекъснато се регенерират чрез дублиране или клониране. Хидрите не живеят вечно в естествени условия заради хищниците и болестите, но без тези външни заплахи те биха могли да бъдат безсмъртни.

    Коментари в сайта

    Последни новини