От х:

Днес в x:

Икономически растеж през 2011 година

Българската икономика ще достигне най-ниската си точка в началото на следващата година, съобщи българското правителство. Прогнозите са за свиване на БВП с 2% през 2010 година и растеж от 3,8% през 2011 година.

Анализатори посочват, че оценката на правителството за икономическата и финансова ситуация до 2013 година е мрачна, но реалистична, имайки предвид сегашната икономическа несигурност.

Кабинетът одобри документа, в който се запазва предишната прогноза за свиване на БВП с 6,3% през 2009 година.

„Очакваме най-тежката част от кризата да бъде в края на тази година и в самото начало на следващата”, каза финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция в София.

„Ние се надяваме да навлезем в по-добър икономически и фискален период до края на следващата пролет и началото на следващото лято”, добави той.

Дянков каза, че в зависимост от развитието на кризата и успеха на правителствените мерки за увеличаване на приходите и намаляване на разходите, финансовото министерство може да промени прогнозата си и бюджета за следващата година през юни 2010 година.

Министърът обеща 2009 година и 2010 година да приключат с балансиран бюджет, тъй като това е необходимо, за да се осигури стабилността на валутния борд. България трябва да запази борда до приемането на страната в еврозоната.

По-рано новото дясноцентристко правителство на България обяви, че предприема сериозни съкращения на разходите, за да се справи с разрастващия се бюджетен дефицит, който се очаква да достигне 2,5 милиарда лева (1,3 милиарда евро) до края на годината.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще обмисли да увеличи пенсиите, заплатите в бюджетния сектор и социалните осигуровки, ако „нещата се подобрят до следващото лято”.

„Би било лъжа да кажа на хората, че ще увеличим техните пенсии и заплати, когато имаме бюджетен дефицит. Всеки допълнителен лев ще отиде за хората”, допълни Борисов.

Премиерът каза, че въпреки всичко, правителството ще спази решението за 9-процентно увеличение на пенсиите, което беше гласувано от предишното лявоцентристко правителство през миналата година.

За да стимулира икономиката, правителството ще се въздържи от увеличение на данъците и ще намали осигурителната тежест с 2,5% през следващата година и с още 3% до 2013 година, добави Дянков.

Прогнозата на правителството за чуждестранните инвестиции е песимистична. През миналата година чуждестранни инвеститори са налели в икономиката на страната 6,2 милиарда евро. Според прогнозите през 2009 година преките чуждестранни инвестиции ще бъдат в размер на 3 милиарда евро, а през 2010 година – 3,3 милиарда евро.

Очаква се леко покачване на инфлацията до 1,8% в края на 2009 година и 2,2% в края на 2010 година.

Анализатори и бизнес лидери коментират, че правителствената прогноза е относително умерена, но в същото време признаха, че това е единственият възможен подход, имайки предвид нестабилната икономическа среда.

„Планиране на базата на една относително негативна прогноза е добро решение от гледна точка на правителството, тъй като то трябва да бъде подготвено за възможно най-лошия сценарий – продължителна криза”, коментира икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов.

„Има голяма неопределеност в момента и те не могат да си позволят да гледат през розови очила”, добави той.

През тази година България навлезе в рецесия, но до момента успява да се справи без чужда помощ. Българската банкова система, която беше връхлетяна от тежка криза през 1996-1997 година, също избегна сътресенията. /Фокус

Източник: world-bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини