От х:

Днес в x:

Хормоните, които променят настроението, теглото и отношението

Тялото изпраща своите сигнали, когато възникне проблем, но ние често не им обръщаме внимание. Дефицитът на определени хормони се отразява пряко не само върху настроението ни, отношението ни към другите и към себе си, но и на здравето ни.

Тези признаци направо крещят, че не сте щастливи, което най-вероятно се дължи на липсата на някой от следните хормони:

1. Серотонин

Ако ви липсва този хормон, то най-вероятно похапвате често сладкиши и чипс. Докато си угаждате, вероятно се чувствате удовлетворени и изпитвате чувство на задоволство, но това е измамно. Скоро след това нивото на хормона отново спада и ще посегнете отново към тези вредни храни. На практика се получава омагьосан кръг. Липсата на серотонин предизвиква също и безсъние.

2. Допамин

Липсата му обикновено води до увеличаване на килограмите. Не само че се чувствате неустоимо привлечени от най-нездравословна храна, но е възможно и да преяждате. Някои дори се пристрастяват към яденето, защото организмът се опитва отчаяно да компенсира този хормон чрез храната. Дефицитът на този хормон може да предизвика също и треперене (най-често на ръцете).

3. Естроген

Когато жената има ниски нива на естроген, е възможно да изпитва чувствителност и дори болка в гърдите най-често по време на цикъл. Ниските му нива се отразяват и на настроението.

4. Окситоцин

И този хормон оказва влияние върху настроението ни. Но учените са установили и пряка връзка между окситоцина и чувството на емпатия. Ако изведнъж сте спрели да изпитвате съпричастност към другите или имате затруднения да разчитате правилно емоциите на околните, проверете нивата на този хормон.

5. Прогестерон

Дефицитът на този хормон обикновено води до главоболие, което понякога прераства в мигрена. Хормонът е от изключителна важност за бременни жени, така че е задължително да го следите.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини