От х:

Днес в x:

Можем ли да преценим здравето по външността?

Можем ли да преценим здравето по външността? Вероятно, да. Известно е, че при хепатит има пожълтяване на склерите. Това е очевиден и частен пример. Имаме и вродената несъзнателна способност да „усещаме“ здравето на другия. Представите ни за красота са изградени на вътрешно „ориентиране“ за това доколко здрав е отсрещния човек и дали ще ни дари със здраво поколение, които са се формирали на база оцеляването на вида ни.

Но, да се върнем в 21 век. Кои са външните белези, по които днес се ориентираме за здравословното състояние на даден човек?

Тегло, ИТМ

Най-известният показател, който се свързва със здравето е индексът на телесната маса. Изчислява се по формула, като се взима ръста и теглото. Получава се число, което, ако е в границите между 18,5 и 25, е свързано с приемлив външен вид и форма. Над 25 е налично видимо наднормено тегло, а над 30 затлъстяване. При тези с показатели под 18 със сигурност се вижда притеснителна слабост.
ИТМ показва и риска от развитие на определени заболявания. Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, тежко протичане на бременност и раждане.
Уви, високият ИТМ се свързва и с повишен риск от протичане на ковид.1
Слабостта също не е здравословна. При ИТМ под 18 има риск от загуба на костна плътност, особено при жените, тежко протичане на туберкулоза, нарушения на менструалния цикъл и фертилитета.
Устойчивостта на организма е по-ниска срещу инфекции както при висок, така и при нисък ИТМ.
Разбира се, ИТМ не може да бъде универсален показател за здравословното състояние, тъй като и той си има своите недостатъци. Неадекватен за преценка е при развита мускулатура, при деца и юноши, бременни, при някои етнически групи.


Талия

Харесваме, когато тялото има талия. Смятаме за красива малката талия, макар че за съвремения човек поддържането на малка талия е проблем и тя е все по-рядко срещана. Голямата талия се свързва с прекомерно натрупване на мастна тъкан в тялото. Обикновено това е в областта на корема, ханша и бедрата. За здравословна се приема обиколката на талията при жените до 80 см, за мъжете – 90 см. В противен случай е много вероятно да има нарушение в обмяната на веществата, метаболитен синдром, който пък повишава риска от сърдечносъдово заболяване и диабет тип 2.
Когато разделим обиколката на талията на обиколката на ханша получаваме показател, чрез който се преценява разпределението на мастните тъкани в тялото. При стойности над 0,8 при жените и 0,95 при мъжете се говори за централно – абдоминално или висцерално, затлъстяване, при което се наблюдава по-висок риск от сърдечносъдово заболяване дори и при нормално ИТМ. Този метод взима предвид специфичната структура на тялото.


Състояние на кожата

Състоянието на кожата, ноктите и косата също може да ни даде информация за здравето.
Цветът на кожата зависи до известна степен от: възраст, пол, етническата принадлежност, наследственост, индивидуални особености и пр., но оттенъците ѝ могат да са много показателни.
Бледата кожа и лигавици могат да насочат за анемия; синкава – за ниско кислородно насищане на кръвта; жълтата – показва проблеми с черния дроб и жлъчните пътища, особено при наличие и на жълти склери на очите; при червенина на кожата без очевидно обяснение като физическа активност и престой на слънце може да не е излишно кръвното изследване за количеството на еритроцитите и нивото на хемоглобина.
Косопадът често се появява при нарушена функция на щитовидната жлеза.
Проблемите с ноктите – като тяхното побеляване и пожълтяване може да е свъзано с гъбична инфекция.


Външният вид може да ни дава признаци за нарушено здраве. Разбира се, обаче, не трябва да бъдем крайни в преценките си, тъй като външните белези могат да бъдат подвеждащи, а и те не могат да дадат диагноза. Нея можем да оставим на лекаря си.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини